● 2 gurķi,
● 1 ķiploka daiviņa,
● bezpiedevu jogurts – 400 g,
● sāls,
● melnie pipari,
● šķipsniņa cukura,
● citrona sula – 2 ēd.k.,
● valriekstu kodoli – 40 g,
● olīveļļa – 2 ēd.k.,
● dilles.
No vasaras lēnām atvadāmies, taču pa kādai karstai dienai vēl gadās. Lai gan dārzos gurķu laiks arī jau garām, kādu vēl iespējams atrast, un no tiem, nepatērējot daudz laika, ātri varam pagatavot šādu “strebamo”. Šīs sastāvdaļas paredzētas četriem ēdājiem.
GURĶUS NOMAZGĀJU, apsusināju, nogriezu galiņus un vienu gurķi pārgriezu gareniski uz pusēm. Ar asu nazi (der arī dārzeņu mizojamais) uzmanīgi nogriezu plānas strēmeles. Atlikušos gurķus nomizoju, ja tiem ir lielas sēklas, tās varam ar karoti izgrebt, un mīkstumu sagriezu gabalos. Notīrīju ķiplokus un kopā ar gurķiem liku blendera krūzē, pievienoju jogurtu, sāli, piparus, cukuru, citrona sulu, kā arī 100 mililitru novārīta un atdzesēta ūdens. Visu kopā sablendēju, vēl pieliekot arī dažas spinātu lapiņas, lai zupa būtu zaļāka, un ievietoju ledusskapī uz pāris stundām.
Gurķa strēmelītes viļņveidīgi uzvēru uz koka iesmiņiem. Valriekstu kodolus sasmalcināju. Zupu vēl mazliet uzputoju un lēju bļodiņās. Pārslacīju ar olīveļļu un uzkaisīju valriekstus. Rotāju ar gurķu iesmiņiem un diļļu zaļumiem.
- Brigita Skaistkalne