Rausi gatavojam kantainajā formā (27×15
cm).
Pamatnei:
2 lielās plāksnes kārtainās mīklas
(katra plāksne 100 g).
Pildījumam:
4-5 vidēji
lieli, skābi āboli (vislabāk antonovka),
50 g
sviesta,
kanēlis – pēc garšas,
dažas ēdamkarotes brūnā
cukura.
Drumstalām:
100 g miltu,
100 g
pilngraudu auzu pārslu,
70 g cukura,
100 g auksta
sviesta.
Pagatavošana
Kārtaino mīklu atkausē. Pa
to laiku pagatavo pildījumu.
Ābolus nomizo, attīra un
sagriež gabaliņos. Pannā izkausē sviestu, liek cepties ābolus.
Apber tos ar cukuru un kanēli. Regulāri maisot, ābolus cep, līdz
tie ir izšķīduši.
Drumstalām – sajauc kopā sausās
sastāvdaļas, pievieno mazos kubiņos sagrieztu aukstu sviestu, ar
rokām masu maisa, līdz izveidojusies drupačām līdzīga masa.
Kārtainās mīklas plāksnes ar garākajām malām liek tā,
lai viena ir nedaudz virs otras. Ar dakšiņu saspiež, lai abas
plāksnes būtu savienotas kā viena. Izrullē, līdz tā ir tik
liela, ka tiek noklāta trauka apakša un ir vēl maliņas. Izlīdzina
ābolu masu un apber ar drumstalām.
Liek cepties 180 grādos
aptuveni 25 minūtes, tad krāsns temperatūru palielina līdz 200
grādiem un cep vēl 10 minūtes, līdz rausis iegūst vēlamo
brūnumu.
Pirms griešanas to pilnībā atdzesē.