● 2 olas,
● 1 glāze cukura,
● vaniļas cukurs garšai,
● 200 mililitru kefīra,
● 100 mililitru augu eļļas,
● 2 glāzes miltu,
● 1 tējkarote cepamā pulvera,
● 300 gramu ābolu,
● dažas plūmes,
● ogas – pēc izvēles,
● 1 tējkarote pūdercukura.
KAD ĀBOLI KRĪT no ābelēm, tuvojas septembris un daudziem – arī skolas laiks. Tā sākumu ģimenēs ierasts atzīmēt arī ar kādu kārumu. Nemaz tik daudz laika nevajag, lai no tradicionālām izejvielām šim notikumam par godu kādu gardu pīrāgu ar āboliem izceptu paši. Ābolus nomizoju un sagriezu plānās daiviņās, plūmes bez kauliņiem – gabaliņos.
Olas kopā ar cukuru un vaniļas cukuru ar mikseri saputoju. Pielēju kefīru, augu eļļu, tad pakāpeniski piekaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus un iejaucu mīklu. 24 centimetru diametra veidni izklāju ar cepamo papīru, ko mazliet ietaukoju ar augu eļļu. Pusi mīklas izlīdzināju veidnē, tad tajā izkārtoju ābolu un plūmju gabaliņus, ko pārsedzu ar atlikušo mīklu. Veidni viegli sakratīju, lai mīkla labāk izlīdzinātos. Visam pa virsu vēl uzbārstīju melleņu ogas un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 50 minūtēm. Pēc tam gatavo pīrāgu atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.
- Brigita Skaistkalne
Reklāma