● 2 svaigi gurķi,
● 2–3 seleriju kāti,
● 2 olas,
● kārbiņa konservēta tunča,
● augu eļļa – 2 ēd.k.,
● citrona sula – 1 ēd.k.,
● sāls,
● pipari.
Lai pagatavotu šos vieglos un kraukšķīgos salātus, izvārīju desmit paipalu oliņas. Tās atdzesēju, nolobīju un sagriezu gabaliņos.
Svaigos gurķus un seleriju kātus nomazgāju, apsusināju, tad nomizoju un sagriezu nelielos kubiņos.
Atvēru konservu kārbu. Zivs fileju izņēmu un ar dakšiņu sadalīju mazākos gabaliņos. Kārbiņā esošo kvalitatīvo eļļu neizlēju, bet kopā ar citrona sulu izmantoju šo salātu aizdaram.
Visas sagatavotās sastāvdaļas uzmanīgi samaisīju, piekaisot arī sāli un maltus piparus pēc garšas. Salātus rotāju ar paipalu oliņām un sasmalcinātiem zaļumiem – dillēm un lociņiem.
Lai piepildītu lielāku bļodu ar vēl sātīgākiem salātiem, minētajām sastāvdaļām varam pievienot arī, piemēram, konservētas sarkanās pupiņas, saldos piparus, pētersīļu zaļumus, pat vārītus kartupeļus, kā arī piekaisīt vēl kādu asāku garšvielu.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne