● 1,2 – 1,5 kilogrami cūkgaļas,
● 5 ēdamkarotes augu eļļas,
● 2 ēdamkarotes balzametiķa,
● 2 ēdamkarotes sinepju,
● 1,3 tējkarotes (un vēl arī dārzeņiem) sāls,
● 1 tējkarote melno piparu,
● ½ tējkarotes maltu ķimeņu,
● 1/3 tējkarotes malta muskatrieksta,
● 1 – 2 sīpoli,
● 2 – 3 saldie pipari,
● 4 ķiploka daiviņas.
Palielu cūkgaļas kakla karbonādes gabalu šoreiz pārgriezu uz pusēm, lai iegūtu divus garenākus, – tad tos bija vieglāk izcept. Katram no tiem ar asu nazi šķērsām iegriezu ik pa apmēram pusotram centimetram, taču ne līdz pašai apakšai, – lai izskatītos kā atvērta grāmata. Marinādei samaisīju pusi paredzētā eļļas daudzuma ar balzametiķi, Dižonas sinepēm, sāli, pipariem, ķimenēm un muskatriekstu. Ar šo maisījumu ierīvēju gaļu no visām pusēm, arī iegriezumus, ietinu pārtikas plēvītē un uz 2 – 3 stundām ievietoju ledusskapī, lai garšvielas labāk ievelkas. Pusstundu pirms cepšanas iemarinēto gaļu no tā izņēmu.
Nomizotus sīpolus sagriezu pusgredzenos, trīs krāsu – sarkano, dzelteno un zaļo – saldos piparus nomazgāju, iztīrīju no sēkliņām un sagriezu salmiņos, bet notīrītus ķiplokus – plēksnītēs. Dārzeņus samaisīju ar atlikušo paredzēto eļļu un sāli. Uz folijas loksnēm, ko mazliet ietaukoju ar augu eļļu, liku pa gaļas gabalam, to iegriezumus piepildīju ar sagrieztajiem dārzeņiem un katru satinu tā, lai “šuve” atrastos virspusē. Folijā ietītās paciņas liku nedaudz ar augu eļļu ietaukotā veidnē un ievietoju līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Gatavošanai, cepšanas laiks atkarīgs no krāsns, vajadzēja apmēram pusotru stundu, tad foliju atvēru un liku veidni ar gaļu atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz minūtēm 20 – 30, lai cepetis apbrūninās. Nu tas kļuva mīksts un sulīgs.
- Brigita Skaistkalne
Reklāma