Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Labu apetīti! Ķirbju kēksiņi ar valriekstiem un smiltsērkšķu krēmu

Foto: Brigita Skaistkalne

MĪKLAI:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 150 gramu ķirbja mīkstuma,

● 130 gramu miltu,

● 120 mililitru augu eļļas,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 80 gramu baltā cukura,

● 80 gramu brūnā cukura,

● 60 gramu valriekstu kodolu,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 2 olas,

● 1 tējkarote cepamā pulvera,

● 1 tējkarote kanēļa,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● naža gals malta muskatrieksta,

● šķipsna sāls,

● vaniļas cukurs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

KRĒMAM:

● 150 gramu sviesta,

● 160 gramu pūdercukura,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 150 gramu krēmsiera,

● 20 gramu smiltsērkšķu ogu pulvera.

KĀRDINOŠO KĒKSIŅU AR BURKĀNIEM iedvesmojošo recepti biju uzgājusi interneta “dzīlēs”. To par pamatu ņemot, arī es nolēmu tādus izcept. Burkānus gan šoreiz aizvietoju ar ķirbjiem, jo te izmantotās izejvielas un garšvielas lieliski piestāv arī lielajai oranžajai ogai. Vispirms bļodā sajaucu miltus ar cepamo pulveri, kanēli, muskatriekstu un sāli. Ķirbja mīkstumu sarīvēju uz vidēji rupjas rīves, piejaucu augu eļļu, abu veidu cukuru, olas, sakapātus valriekstus un vaniļas cukuru. Riekstus gan pievienoju mazāk, nekā receptē norādīts. Pēc tam ķirbju masu sajaucu ar sauso maisījumu, līdz izveidojās ne sevišķi bieza mīkla.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Papīra veidnītes ievietoju kēksiņu cepamās metāla veidnes iedobītēs un piepildīju ar mīklu. Tās pietika, lai aizpildītu visas 12 veidnītes. Kēksiņus cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 25 – 30 minūtes. Pēc tam tos pilnībā atdzesēju un atbrīvoju no papīra veidnītēm.

Kēksiņus šoreiz rotāju ar sviesta krēmu. To pagatavoju, vispirms istabas temperatūrā paturētu mīkstu sviestu ar mikseri putojot apmēram septiņas minūtes. Tad tam pievienoju pūdercukuru un pakāpeniski ieputoju arī istabas temperatūrā paturētu krēmsieru (ieteikts “Mascarpone”, taču izmantoju citu lielveikalā iegādāto). Visbeidzot piekaisīju arī gadatirgū nopirkto smiltsērkšķu ogu pulveri – tas šeit lieliski noderēja. Pēc tam jau ar pagatavoto krēmu, liekot to ar karoti, varēju izrotāt kēksiņus. (Ideāli būtu krēmu ievietot konditorejas maisiņā un uzspiest caur dekoratīvo uzgali.) Krēmu vēl mazliet pārkaisīju ar smiltsērkšķu pulveri un nobaudīju, kas no šīs darbošanās bija iznācis. Garšoja lieliski! Kēksiņi bija mīksti, un tie nezaudēja savu kvalitāti arī nākamajā dienā, bet krēms – ar nelielu skābumiņu.

  • Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.