● 400 mililitru saldā krējuma,
● 100 mililitru piena,
● 70 gramu cukura,
● 1 ēdamkarote želatīna.
ŽELEJAI:
● 1 glāze svaigu dzērveņu,
● 2 glāzes ūdens,
● ½ glāzes cukura,
● 1 ēdamkarote želatīna.
KRĒMĪGO UN GARDO PUDIŅU, ko mēdz dēvēt par “panna cotta”, desertam pagatavoju no 30 % saldā krējuma, bet sarkanajai želejai izmantoju veselīgās un vitamīniem bagātās rudens gadatirgū iegādātās mūsu novada purva dzērvenes. Baltajai kārtai želatīnu aplēju ar 5 ēdamkarotēm auksta novārīta ūdens un atstāju minūtes 20, lai uzbriest. Tad saldo krējumu un pienu lēju katliņā, piebēru cukuru un samaisīju. Liku trauku uz plīts un, nepārtraukti maisot, pagaidīju pirmos burbulīšus, pēc tam no uguns noņēmu. Krējuma masai pievienoju uzbriedušo želatīnu un maisīju, līdz tas bija izšķīdis, pēc tam salēju trauciņos, piepildot tos līdz pusei. Šim nolūkam lieti noder gan nelielas stikla burciņas, gan saldēdienu glāzītes. Masu atdzesēju un ievietoju ledusskapī sastingšanai.
Sarkanajai kārtai želatīnu pārlēju ar 3 ēdamkarotēm auksta novārīta ūdens un atstāju uzbriest. Dzērvenes pārlasīju, noskaloju un ar koka stampiņu saspaidīju. Biezenim izspiedu sulu, to atliku malā, bet izspaidas pārliku katliņā, pielēju ūdeni un dažas minūtes pavārīju. Pēc tam nokāsu, karstajam šķidrumam piekaisīju cukuru un sajaucu, pievienoju arī uzbriedināto želatīnu un maisīju, līdz tas bija izšķīdis. Beigās pielēju arī dzērveņu sulu un maisījumu atdzesēju. Tad sarkano masu pārlēju sastingušajai baltajai kārtai trauciņos un tos atkal ievietoju ledusskapī, līdz divkrāsainais gardums bija pilnībā saželējis.
- Brigita Skaistkalne
Reklāma