● 600 gramu vārītas mēles,
● 6 vārītas olas,
● 1 svaigs garais gurķis,
● 4 marinēti gurķi,
● 150 gramu skābā krējuma,
● 150 gramu majonēzes,
● 1 tējkarote cukura,
● sāls,
● 1 ēdamkarote sinepju vai mārrutku.
LAI IZVĀRĪTU MĒLI, nepieciešams daudz laika. Tā jānomazgā, jāliek katlā, lai ūdens to nosedz, jāuzvāra un jāturpina vārīt, ar putu karoti nosmeļot putas, ja tādas izveidojušās. Tad jāpievieno kāds smaržīgais pipars, lauru lapas un sāls. Uz mazākas uguns zem vāka to jāturpina vārīt vismaz pāris stundas, līdz tā mīksta. Izcelta no katla, tā uz minūtēm piecām vēl jāliek aukstā ūdenī un, izņemtai no tā, jānovelk apvalks. Pēc tam tā jāliek atpakaļ buljonā un tur arī jāatdzesē. Tikai pēc tam to varam izņemt un sagriezt vēlamajos gabaliņos. Šīs pamācības izlasīju “rakstos”, pati gan vēl neesmu mēli vārījusi. Šoreiz mēli iegādājos jau izvārītu. Tādēļ salātu pagatavošana daudz laika neaizņēma, to tikai atlika sagriezt strēmelītēs. Olas, šoreiz paipalu, vārīju trīs ar pusi minūtes, pēc tam atdzesēju, nolobīju un sakapāju. Tās salātiem varam arī sarīvēt. Svaigo gurķi un arī marinētos sagriezu nelielos gabaliņos. Visas sastāvdaļas samaisīju ar skābo krējumu (bez majonēzes), pieliekot tikai garšvielas un sinepes.
- Brigita Skaistkalne
Reklāma