● 1 ledus salāta galviņa,
● 1 svaigs gurķis,
● 2 tomāti,
● 50 gramu saulē kaltētu tomātu,
● 6 redīsi,
● 150 gramu bezpiedevu jogurta,
● pa saišķītim diļļu un pētersīļu zaļumu un sīpolu lociņu,
● 1 laims,
● 1/3 tējkarotes sāls,
● 100 gramu kūpinātas vai ceptas cāļa gaļas – pēc izvēles.
Šo ēdienu gatavojot, varam likt lietā savu radošo izdomu gan sastāvdaļu dažādības un daudzuma izvēlē, gan izkārtošanā uz šķīvja.
Vispirms pagatavoju mērcīti. Sasmalcināju noskalotus un nosusinātus diļļu un pētersīļu zaļumus un sīpolu lociņus. Tos pievienoju bezpiedevu jogurtam bļodiņā, piespiedu laima sulu, pierīvēju arī tā miziņu, piekaisīju sāli un samaisīju.
Tomātus, gurķus un redīsus noskaloju un sagriezu gabaliņos. Noskalotus un apsusinātus ledus salātus saplucināju. Uz lēzenā šķīvja kārtoju salātu lapas, izliku pagatavoto jogurta un zaļumu mērcīti, sagrieztos gurķus, tomātus, redīsus, kā arī mazliet ar saulē kaltēto tomātu eļļu apslacītus ceptas cāļa krūtiņas filejas gabaliņus un sīkāk sagrieztus saulē kaltētos tomātus. Putnu gaļas vietā gavēņa laikā te varam izlīdzēties arī, piemēram, ar avokado.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne