Sastāvdaļas
• 500 g kabaču,
• 2 lieli tomāti,
• 600 ml dārzeņu vai vistas buljona,
• 4 ķiploka daiviņas,
• 2 sīpoli,
• 2 ēdamkarotes olīveļļas,
• 2 ēdamkarotes sviesta,
• 1 tējkarote kurkumas,
• 1 tējkarote saldās paprikas pulvera,
• šķipsniņa Kajennas piparu,
• 6 ēdamkarotes saldā krējuma,
• baziliks vai pētersīļu zaļumi.
Šo garšām piesātināto pikanto zupiņu iesaku pagatavot kādas aukstas ziemas dienas pusdienām. Tas nebūs sarežģīti, jo sastāvā ietilpstošie kabači veikalos ir pieejami pat šajā sezonā. Gardais vārījums labi sasildīs arī pēc garākas pastaigas svaigā gaisā vai slēpošanas.
Katlā ar biezu dibenu sviestā un olīveļļā vispirms apcepu nomizotus un kubiņos sagrieztus sīpolus. Tiem pievienoju kabačus – pusi sarīvēju uz rupjās rīves, bet otru daļu sagriezu kubiņos. Pieliku arī spiedē sasmalcinātus ķiplokus. Visu apmaisot apcepu vairākas minūtes. Tomātiem novilku miziņas, mīkstumu sagriezu kubiņos un arī pievienoju katlā. Piekaisīju sāli, Kajennas piparus, kurkumu un papriku. Visu pāris minūtes vēl pasautēju un tad pielēju karstu buljonu. Katla saturu uzvārīju un zem vāka uz nelielas uguns turpināju vārīt apmēram desmit minūtes. Visbeidzot zupai piemaisīju saldo krējumu un sasmalcinātus pētersīļu zaļumus. Zupu varam celt galdā tādu, kāda tā ir izvārījusies, vai arī sasmalcināt to ar blenderi. Varam arī pusi sasmalcināt biezzupā, bet otru pusi sastāvdaļu atstāt gabaliņos – kā nu kuram labāk garšo. Taču jebkurā gadījumā šāds ēdiens garšos lieliski.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne