ĶĪSELIM:
● 200 gramu rabarberu,
● 50 gramu žāvētu aprikožu,
● 1/3 glāzes cukura,
● ½ litra ūdens,
● 1 ēdamkarote kartupeļu cietes,
● ½ ēdamkarotes vaniļas cukura.
KRĒMAM:
● 400 – 450 gramu skābā krējuma,
● 90 gramu “Selgas” vafeļu,
● 2 – 3 ēdamkarotes cukura,
● 2 tējkarotes želatīna,
● vaniļas cukurs garšai.
Vismaz reizi sezonā jāizvāra arī rabarberu ķīselis. Šoreiz to pagatavoju, tam pievienojot arī žāvētas aprikozes. Rabarberiem novilku miziņas un kātus sagriezu gabaliņos, arī aprikozes sasmalcināju.
Katliņā uzvārīju puslitru ūdens, liku klāt rabarberus, aprikozes, piekaisīju cukuru un vaniļas cukuru un vārīju, līdz rabarberi kļuva mīksti.
Nelielā daudzumā novārīta auksta ūdens izšķīdināju kartupeļu cieti un lēnām, nepārtraukti maisot, lēju klāt katliņā. Kad ķīselis uzmeta burbuli, to no uguns noņēmu, pēc tam atdzesēju. Tad to baudīju ar skābā krējuma un vafeļu krēmu. Te der arī putukrējums, piens vai saldējums.
Krēmam vafeles salauzīju nelielos, ne pārāk smalkos gabaliņos (tie krējumā vēl pašķīdīs).
Bļodā samaisīju skābo krējumu ar cukuru, piekaisīju arī vaniļas cukuru garšai.
Želatīnu aplēju ar aukstu novārītu ūdeni un uzbriedināju, pēc tam izšķīdināju uz mazas uguns, protams, to neuzvārot.
Tad krējumā iemaisīju vafeļu gabaliņus un izšķīdināto želatīnu. Ievietoju krēmu ledusskapī sastingšanai. Šādu gardumu varam celt galdā arī ar kādu ogu mērci, piemēram, aveņu vai zemeņu.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne