Ķīselim:
• apmēram 300 gramu rabarberu,
• 200 gramu zemeņu,
• 1 litrs ūdens,
• 2 – 4 ēdamkarotes cukura,
• vaniļas cukurs,
• 1 ēdamkarote kartupeļu cietes.
Krēmam:
• 450 gramu skābā krējuma,
• 90 gramu vafeļu,
• 3 ēdamkarotes cukura,
• 2 tējkarotes želatīna.
Pateicoties dāsnajai kaimiņienei, tiku pie rabarberu kātiem. Daļu nomizoju, sagriezu gabaliņos, saliku burciņās un, pārlietus ar aukstu novārītu ūdeni, aizvākoju, un ievietoju ledusskapī priekšdienām. Taču, protams, izvārīju arī gardu šķidro ķīseli. Gabaliņos sagrieztus rabarberus liku ūdenī vārīties apmēram 3 minūtes, pievienoju cukuru un sagrieztas zemenes. Visu pavārīju vēl 3 – 4 minūtes, lai mazliet pašķīst, pagaršojot arī, vai pietiek cukura. Ja ķīselis šķiet par skābu, to varam piekaisīt vēl. Aukstā ūdenī iemaisīju cieti un pievienoju katlā, piekaisīju garšai arī vaniļas cukuru. Vēl mazliet pakarsēju, kamēr ķīselis sabiezēja, pēc tam atdzesēju. Atkarībā no tā, cik biezu ķīseli vēlamies, cieti varam pievienot vairāk vai mazāk. Ja uz litru šķidruma pievienosim, piemēram, četras ēdamkarotes cietes, iegūsim biezo ķīseli, ko varēsim baudīt ar pienu.
Šoreiz pagatavoju vafeļu krēmu, jo tas bija ātri. Vafeles, biju iegādājusies ar citronu garšu, taču varam izmantot arī ar vaniļas garšu vai citas, salauzīju nelielos gabaliņos. Želatīnu aplēju ar ūdeni un uzbriedināju, pēc tam izšķīdināju. Bļodā samaisīju krējumu kopā ar cukuru, līdz tas izkusis. Tad iejaucu vafeļu gabaliņus un pielēju izkausēto želatīnu. Visu labi samaisīju un ievietoju ledusskapī, lai krēms sastingst. Pēc tam to baudīju kopā ar ķīseli.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne