● vārīta cūkas mēle – 300 g,
● konservēti zaļie zirnīši – 140 g,
● šampinjoni – 200 g,
● 3 olas,
● 1 sīpols,
● 2 marinēti gurķi,
● eļļa – 2 ēd.k.,
● majonēze – 2 ēd.k.,
● malti pipari,
● sāls,
● pētersīļu zaļumi.
Iegādājos jau izvārītu cūkas mēli. To sagriezu strēmelītēs. Ja nopērkam nevārītu cūkas mēli, tā jānoskalo un jāliek vārīties katlā ar ūdeni. Jānoņem putas, kad tās sāk parādīties. Tad pievienojam nomizotu veselu sīpolu, pāris lauru lapu, pāris graudiņu melno piparu un sāli. Vārām vismaz divas stundas, lai mēle būtu mīksta. Nepieciešamības gadījumā palaikam pielejam ūdeni. Kad mēle izvārījusies, liekam to aukstā ūdeni uz minūti un pēc tam notīrām mēles virskārtu. Pie reizes varam nogriezt to, kas lieks, piemēram, cīpslas. Atstājam, lai mēle atdziest un lai to vieglāk sagriezt salātiem – strēmelītēs vai kubiciņos.
Sīpolu nomizoju un sagriezu pusgredzenos. Uzkarsēju pannā eļļu un tos apcepu. Pievienoju notecinātus konservētos plāksnītēs sagrieztos šampinjonus un cepu, līdz iztvaikojis šķidrums. Svaigie šampinjoni jāsagriež plānās šķēlītēs, jāpievieno pannā un jāsautē 5–7 minūtes. Sēnes ar sīpoliem atdzesēju.
Olas cieti izvārīju, nolobīju un sagriezu nelielos kubiņos.
Marinētos gurķus sagriezu salmiņos. Zaļos zirnīšus notecināju.
Bļodā samaisīju visas sagatavotās salātu sastāvdaļas ar majonēzi, pēc garšas piekaisot sāli un piparus. Salātus rotāju ar to sastāvā ietilpstošajām izejvielām un pētersīļu lapiņām. Ļoti gardi!
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne