Sastāvdaļas
• 4 kartupeļi,
• 2 sīpoli,
• 2 burkāni,
• 1 liels sarkanais saldais pipars,
• 4 ķiploka daiviņas,
• kārbiņa konservētu turku zirņu,
• 4 ēdamkarotes tomātu pastas,
• augu eļļa,
• malti čili pipari,
• sāls, pētersīļu zaļumi.
Kad svētki aizvadīti un dažādi kārumi baudīti, laiks arī sildošai un gardai zupiņai. Taču, kurš gan mērcēs un pēc tam vairākas stundas vārīs turku jeb auna zirņus, tādēļ veikalā iegādātie konservētie lielie pākšaugi ir ātrākais veids, kā pie šādas zupas tikt.
Kartupeļus nomizoju, sagriezu kubiņos, katlā pārlēju ar apmēram litru auksta ūdens un liku vārīties. Nomizotus burkānus sagriezu puspripiņās, saldo piparu – salmiņos, sasmalcināju sīpolus, ķiplokus, kā arī sīki sagriezu zaļumus.
Pannā uzkarsēju pāris ēdamkarotes eļļas un vispirms tajā bēru sīpolus. Kad tie jau bija kļuvuši zeltaini, pievienoju arī burkānus un saldos piparus. Cepu vēl dažas minūtes, pēc tam piemaisīju tomātu pastu, čili piparus, sāli un pacepu vēl dažas minūtes. Tad pārliku saceptos dārzeņus katlā pie kartupeļiem un vārīju, līdz kartupeļi kļuva mīksti. Minūtes piecas pirms zupas gatavības katla saturam pievienoju arī konservētos turku zirņus, ķiplokus un zaļumus. Gatavajai zupai zem vāka vēl ļāvu minūtes desmit nostāvēties un tad to varēju liet bļodiņās. Arī skābais krējums, pēc izvēles, te der klāt.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne