● Skābais krējums (15–20 %) – 400 g,
● āboli – 400 g,
● cepumi – 170 g,
● cukurs – 150 g,
● sviests – 15 g,
● želatīns – 25 g,
● ūdens – 100 ml,
● vaniļas cukurs,
● ogas vai krāsainas konfektes.
Šoreiz Lieldienu galdam iesaku pagatavot gardu skābā krējuma želejas tortīti. Tā ir maiga un aromātiska, ar cepumiem un karamelizētiem āboliem – svētkiem šāds deserts lieliski iederēsies. Šo recepti izmēģinot, izdevās “noķert divus zaķus ar vienu šāvienu”, jo kūkai izvēlējos nevis vienu lielu, bet divas mazākas veidnes, turklāt atradu pat zaķīša veidolu.
nomizoju ābolus un izgriezu tiem serdes. Mīkstumu sagriezu mazās plānās strēmelītēs. Pannā izkausēju sviestu, liku tur ābolus, piebēru 50 gramu cukura un samaisīju. Uz vidējas uguns ābolus karamelizēju apmēram astoņas minūtes, līdz tie kļuva brūngani un šķidrums pannā iztvaikojis.
Cepumus salauzīju mazos gabaliņos. Želatīnu aplēju ar 100 mililitriem auksta novārīta ūdens un uzbriedināju, pēc tam izšķīdināju.
Skābajam krējumam pievienoju 100 gramu cukura un vaniļas cukuru. Ar mikseri putoju, lai cukurs izkūst. Tad, turpinot putot, tievā strūkliņā krējumam pielēju izšķīdināto želatīnu. Pēc tam pievienoju arī karamelizētos ābolus un ar lāpstiņu visu labi samaisīju.
Apaļo veidni izklāju ar pārtikas plēvīti, lai gatavo tortīti būtu vieglāk no tās atbrīvot. Abas veidnes piepildīju ar krējuma un ābolu masu, atstājot nedaudz bļodā. Baltajai masai pāri izlīdzināju cepumu drupatas, tās viegli iespiežot krējumā, lai tortīšu apakša būtu līdzena. Pēc tam cepumiem pārlēju atlikušo krēmu, nolīdzināju un ievietoju kūciņas ledusskapī sastingšanai. Vismaz trīs stundas gan vajadzētu paciesties. Pēc tam veidnes no ledusskapja izņēmu un apvērsu tortītes uz lēzenajiem šķīvjiem tā, lai cepumu kārta būtu apakšā. Rotājot varam ļaut vaļu fantāzijai un izmantot gan svaigas ogas, gan arī krāsainas konfektes, kas atgādina oliņas.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne