Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Sparģeļi ar olām un tomātu pesto

● 1 buntīte sparģeļu,
● sāls,
● olas,
● etiķis,
● pesto,
● cepta cāļa krūtiņas fileja (pēc izvēles).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sparģeļi jeb ārstniecības asparāgs ir augs, kura jauno dzinumu galotnes izmanto uzturā. Svaigi tie garšoja pēc zaļajiem zirnīšiem. Taču vēlējos tos izvārīt. Vispirms zaļos dzinumus nomazgāju un nogriezu tiem koksnaino apakšdaļu – apmēram 1 – 2 centimetrus. Pēc tam ielēju katliņā ūdeni, pievienoju sāli, uzvārīju līdz burbuļošanai un liku tur sagatavotos sparģeļus. Galvenais – nepārvārīt. Tie esot jāvāra vienu divas minūtes, jo dzinumiem jābūt zaļiem un vēl kraukšķīgiem. Pēc tam tos nokāsu. Pa rokai jau biju nolikusi bļodu ar ledaini aukstu ūdeni. Tajā uzreiz pārliku izvārītos kātus, noskaitīju līdz desmit un atkal nokāsu. Pēc tam sparģeļus nosusināju uz papīra dvieļa. Ja vēlamies, tos vēl varam apcept sviestā un olīveļļā, uzkaisot sāli, piparus, sasmalcinātus ķiplokus un timiānu. Bez tā gan iztiku.

Piedevām izvārīju olas bez čaumalas – Benedikta gaumē. Arī to vēl nebiju darījusi. Katliņā uzvārīju ūdeni līdz lēnai burbuļošanai, pievienoju sāli un apmēram tējkaroti etiķa – tas palīdz olas baltumam labāk sarecēt un neizplūst. Bļodiņā iesitu olu (šim nolūkam receptēs iesaka izmantot pēc iespējas svaigākas olas) un lēnām ieslidināju verdošajā ūdenī, tāpat – arī nākamo. Olas vārīju apmēram četras minūtes. Ja vēlamies, lai viducis tām vēl būtu mīksts, vārām nedaudz mazāk, ja garšo cietākas olas – mazliet ilgāk.

Labi šeit noderēja arī iegādātā jau gatavā sarkanā pesto mērce.

– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.