● 1 kārba konservētu sardīņu eļļā,
● 5 kartupeļi,
● 1 burkāns,
● 1 sīpols,
● 2 ēdamkarotes rīsu,
● 2 ēdamkarotes augu eļļas,
● 3 ēdamkarotes tomātu pastas,
● 1 lauru lapa,
● 1,6 litri ūdens,
● 7 melno piparu graudiņi,
● sāls pēc garšas,
● pētersīļu zaļumi.
Kamēr vēl ziema neatkāpjas, vēlamies baudīt sildošu karstu zupu. Kādu to izvārīt šoreiz? Receptē norādīto sardīņu pa rokai nebija, toties kūpināta laša konservi eļļā gan. Bet pārējais nepieciešamais jau ir atrodams teju vai katrā mājsaimniecībā.
Rīsus noskaloju un notecināju. Sīpolu nomizoju un smalki sagriezu. Nomazgātus burkānus notīrīju, noskaloju un sarīvēju uz rupjās rīves. Abas sagatavotās sastāvdaļas pārliku pannā ar uzkarsētu augu eļļu un sacepu, līdz sīpoli un burkāni kļuva mīksti. Pēc tam pievienoju tomātu pastu un karsēju visu, šad tad apmaisot, vēl dažas minūtes.
Katlā uzvārīju ūdeni un iebēru rīsus, tie jāvāra 6 – 10 minūtes (ilgums atkarīgs no izmantoto rīsu veida). Kartupeļus nomazgāju, notīrīju, noskaloju un sagriezu nelielos kubiņos. Katlā ar rīsiem pēc tam pievienoju kartupeļus un vārīju, līdz tie kļuva mīksti. Tad pieliku saceptos sīpolus un burkānus, kā arī ar dakšiņu mazākos gabaliņos sadalītas zivis kopā ar pārējo konservu kārbas saturu. Piemetu piparus, lauru lapu un sāli, cik šķita nepieciešams, un vārīju visu vēl minūtes 8 – 10. Pēc laiciņa zupu jau varēju liet šķīvī un pievienot pētersīļu zaļumus. Labai zupai gan krējumu nevajagot, taču, ja tas jau kļuvis par tradīciju, varam pielikt vēl arī to.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne