Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

2023.gada gļotsēne – pušķainā šokolādes gļotsēne

Pušķainās šokolādes gļotsēnes sporu masa ir gluži kā kakao pulveris, tā attaisnojot ģints nosaukumu – šokolādes gļotsēnes. Ja pieliksiet mēli – arī garša līdzīga šokolādei! Gļotsēņu izmantošanai pārtikā gan būtiski traucē to sīkais izmērs. Dažādas sīkās radības – kukaiņi, kolembolas, gliemji u.c. gan cienājas uz nebēdu. Foto: Vija Sīmansone

Latvijas Mikologu biedrības 20 gadu jubilejai par godu biedrības gļotsēņu aktīvistes Vija Sīmansone, Julita Kluša, Inguna Riževa izlēma dāvināt “šokolādes pušķi” jeb pušķaino šokolādes gļotsēni (Stemonitis axifera), izvirzot to kā 2023.gada gļotsēni.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Kā gada suga kāda no gļotsēnēm tiek iecelta pirmoreiz. Tā varētu būt starp izmēros mazāko sugu grupām, ko vēl var saskatīt ar neapbruņotu aci. Izvirzot samērā bieži sastopamu, kā arī garumā salīdzinoši lielu un vieglāk ievērojamu sugu, vēlējāmies pievērst sabiedrības uzmanību šai pārsteidzošajai organismu grupai, kas nav ne sēnes, kaut veido augļķermeņus ar sporām, ne dzīvnieki, kaut arī dzīves sākumposmā (kā plazmodijs) ir spējīgas pārvietoties. Izrādās, ka gļotsēnes, arī tās, kas aizņem plaukstas lieluma un pat lielāku platību, patiesībā ir vienšūņi!” Latvijas Mikologu biedrības un draugu profilā “Facebook” raksta biedrības pārstāves. “Gļotsēnes savā formu un krāsu daudzveidībā ir ļoti skaistas un fotogēniskas. Pušķainā šokolādes gļotsēne nav izņēmums. Ja paveicas atrast kādu vēl pavisam jaunu un ir iespējams pavērot to attīstībā, pārsteidz milzīgās izmaiņas, kas piemērotos laika apstākļos notiek pat ne dienu, bet stundu laikā.”

Raksturīga pazīme ir kātiņa garums, kas ir 1/3 līdz 1/2 no visa garuma. Vairumam līdzīgo sugu kājiņa ir proporcionāli īsāka.

Pasaulē Stemonitis ģintī izdalītas 23 sugas, Latvijā noteiktas 8 no tām (vairums citu sugu gan arī pasaulē ļoti retas), bet galvas jaukšanai ir vēl arī citas līdzīgas ģintis ar sugām, kurām tāpat tievas melnas kājiņas un izstieptas brūnas vālītes – cilindrītes, kūlītes, stemonārijas un dažas komatrihijas.

Jauna šokolādes gļotsēne ir ļoti skaista, attīstības ātrums ir atkarīgs no laika apstākļiem. Labvēlīgos apstākļos gļotsēne no plazmodija līdz sporu stadijai var attīstīties un nobriest pāris stundu laikā.

Līdz 2023. gadam Latvijā apzinātas ap 200 gļotsēņu sugas, no kurām aptuveni 90 sugas atklātas tikai pēdējo 15 gadu laikā, aktivizējoties gļotsēņu pētniekiem portālā “dabasdati.lv”. Agrāk gļotsēnes bija samērā maz pētītas, tāpēc joprojām iespējams atklāt jaunas sugas. To noteikšanai gan parasti jāvāc paraudziņi un tie jāmikroskopē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Foto ar pēdējo 15 gadu laikā Latvijā atrastajām gļotsēņu sugām var pētīt lapā https://glotsenes.dziedava.lv.

Nobriedušas pušķainās šokolādes gļotsēnes ir ~ 7-20 mm garas ar matveida tievu, melnu kātiņu, bet uz tā rūsganbrūna (izbalējot gaišbrūna) vālīte, ko veido smalks tīkliņš un brūna sporu masa. Vairums citu līdzīgu sugu ir augumā mazākas par 1 cm.

Ja šķiet, ka izdevies atrast pušķaino šokolādes gļotsēni, tad nofotografējiet to no sāna, lai varētu novērtēt kājiņas / vālītes proporciju, kā arī nomēriet tās garumu vai nofotografējiet mērogā ar lineālu un ziņojiet portālā “dabasdati.lv”! Droši ziņojiet arī par citām atrastajām gļotsēnēm, varbūt izdodas atrast arī ko jaunu Latvijai.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.