
Rankas uzņēmums “Rankas piens” gadu no gada ir lielākais “Jāņu siera” ražotājs. Pavisam nesen uzņēmums arī saņēma balvu kā “Jāņu siera” lielākais ražotājs.
“Dzirkstele” pirms Jāņiem jau rakstīja, ka tie laiki, kad uzņēmums ražoja vairāk nekā 100 tonnas “Jāņu siera” sezonā, ir garām. Pagājušajā gadā saražoja 50 tonnas, šogad pirms svētkiem bija saražojuši apmēram 40 tonnas “Jāņu siera”.
Uzņēmuma “Rankas piens” vadītājs Aldis Spalviņš “Dzirkstelei” stāsta, ka balva pasniegta 26.augustā, kad Jelgavā notika Piena, medus un maizes svētki, kur vienkopus satiekas maiznieki, bitenieki un piena ražotāji no visas Latvijas.
“Protams, ka nozīmīga balva! Mēs jau laikam ilgtermiņā esam lielākie siera ražotāji. Esam pagodināti, ka esam nominēti šai balvai. Šī bija laba sezona, un interesanti bija arī Jelgavā, kur diezgan labi pirka arī “Jāņu sieru”, bet jelgavnieki, izrādās, ir kārumnieki, jo viņiem vairāk garšo dažādi deserti, jogurti, “Gardais biezpiens”, torte “Aija”, siers “Ranka – blu”, krēmi. Un galvenais jautājums jelgavniekiem bija, kāpēc viņu pusē šos produktus nevar nopirkt. Nevar, jo lielie tirgoņi nepaplašina sortimentu, un tas attiecas uz “Rimi”, “Maximas”, “Mego” tīklu. Mazajos veikaliņos šad tad šos produktus var iegādāties, bet lielos apjomos nekādi. Pieprasījums ir diezgan niecīgs. Mūsu veikalā Gulbenē, arī Madonā un te, Rankā, uz vietas ir pilnībā nopērkami visi produkti, ko mēs ražojam,” stāsta A.Spalviņš.
Viņu priecē, ka uzņēmums “Jāņu sieru” atkal sācis tirgot arī pēc svētkiem. “Šodien (29.augustā – red.) pat ražojam apmēram nepilnu tonnu “Jāņu siera”. Bet pamatprodukts ir tas pats “Krievijas siers”. Mums rūpes sagādā tas, ka līdzīgi sieri nāk iekšā Latvijas tirgū no Polijas, Lietuvas, līdz ar to cenu nespējam noturēt tādu, kā vajadzētu. Normālā uzņēmējdarbībā 10 procenti būtu jānopelna. Mums tas kaut kā neizdodas jau ilgāku laiku. Dzīvojam no rokas mutē, bet dzīvojam,” saka A.Spalviņš.
“Jāņu siers” ir viens no Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautajiem produktiem, ko gatavo pēc īpašas Eiropas Savienībā apstiprinātas receptes. Piens, biezpiens, sviests, olas, ķimenes – galvenās “Jāņu siera” sastāvdaļas, kā līdzīgi to gatavoja senatnē.