Lai nepalielinātu ķermeņa svaru, vairāk ir jādomā par to, kā samērot uzturu ar fiziskām aktivitātēm. Lielākajai daļai tā ir maza, jo viņi brauc ar automašīnu, strādā pie datora vai skatās televizoru.
Lai nepalielinātu ķermeņa svaru, vairāk ir jādomā par to, kā samērot uzturu ar fiziskām aktivitātēm. Lielākajai daļai tā ir maza, jo viņi brauc ar automašīnu, strādā pie datora vai skatās televizoru. Tādiem cilvēkiem pat vairāku stundu stāvēšana palielina enerģijas patēriņu.
Nav nevienas maģiskas receptes, kas spētu samazināt ķermeņa svaru, tāpēc labāk lietot veselīgu uzturu un neaptaukoties. Lai ēdienkarte būtu pilnvērtīga, ir jālieto pēc iespējas dažādi produkti. Japāņi apgalvo, ka katru dienu vajadzētu izmantot vismaz 30 dažādu veidu produktu. Tikai pirmajā mirklī liekas, ka tas ir daudz. Paskaitīsim, cik dažādu dārzeņu un garšvielu ieliekam, piemēram, biešu zupā! Ēdienkartē lielāku vietu vajadzētu ierādīt augu valsts produktiem, jo tie satur daudzas bioloģiski aktīvas vielas un gremošanas stimulatorus. Tie atrodami arī sīpolos un ķiplokos.
Sīpolu tradicionāli uzskata par vitamīnu bumbu, tomēr sīpolloki tos krietni vien apsteidz. Sīpolu ir vērts cienīt par tā sastāvā esošajiem fitoncīdiem, kas nogalina mikroorganismus. Pētījumi liecina, ka bioloģiski aktīvās vielas spēj pasargāt no saslimšanas ar sirds, asinsvadu un onkoloģiskām slimībām. Ir svarīgi ēst pēc iespējas dažādākus augu izcelsmes produktus, lai uzņemtu visas aizsargvielas. Tad nav nepieciešams papildus lietot vitamīnus vai uztura bagātinātājus.
Puse no dienā nepieciešamās enerģijas jāuzņem ar graudaugu (īpaši pilngraudu maluma) un kartupeļu produktiem, jo tiem ir mazs tauku saturs, bet daudz uzturvielu un balastvielu. Diemžēl daudzi kļūdaini tic, ka maize un kartupeļi ir barojošāki nekā citi produkti Patiesībā cietē ir daudz mazāk enerģētiskās vērtības nekā taukos. Dienā ieteicams lietot vismaz 400 gramu dārzeņu, augļu un ogu. Pētījumi apstiprina, ka tā iespējams nodrošināt mikroelementu un vitamīnu daudzumu organismā. Tomāti tikai nedaudz atpaliek no burkāniem pēc karotīna daudzuma, turklāt tie satur citronskābes un ābolskābes, B grupas, C un PP vitamīnus.
Pākšaugi, pupiņas, lēcas un rieksti , kā arī putnu un liesa gaļa, zivis un olas satur daudz olbaltumvielu un dzelzs. Pērkot vajadzētu izvēlēties liesu gaļu vai arī taukus nogriezt. Tomēr treknas gaļas, margarīna un sviesta patēriņa samazināšana nenozīmē pilnīgu atteikšanos no taukiem. Tie organismā nodrošina enerģiju un svarīgākās taukskābes, no kurām dažas palīdz uzsūkt taukos šķīstošos vitamīnus.
Taukiem ir jābūt ne vairāk kā 30 procentu no kopējā enerģijas daudzuma. Ja tas būs lielāks, palielināsies ķermeņa masa, sevišķi cilvēkiem, kas ir fiziski neaktīvi.