Svētdiena, 28. decembris
Inga, Ivita, Irvita, Ingeborga
weather-icon
+-2° C, vējš 3.58 m/s, ZR vēja virziens

Kakao un biezpiena burvība

Kūkas man negaršo, jo tās ir pārāk saldas – ar šādu teikumu sastopos bieži. Arī pati neesmu saldumu cienītāja, bet šī kūka man bija pārsteigums – vienkārša, bet piemērota gan svētkiem, gan ikdienai.
Palaikam jebkuram ir nācies apēst vēl vienu kūkas gabaliņu, kura ir vienkārši par daudz. Saldie krēmi, kārtu kārtas, lielās porcijas dažreiz vēderam nemaz nepatīk. Savā saldumu sarakstā kūkas iekļauju ļoti maz, bet šis našķis tajā noteikti atrodas.
Ar kūku cepšanu manā ģimenē aizraujas mamma. Viņai patīk gatavot visdažādākās kūkas, un viņa vienmēr ir gatava izmēģināt ko jaunu. Šo recepti viņa aizguva no kādas draudzenes. Recepte ceļo no vienas mājas uz otru, un katra kūkas baudītāja ēdienkarte kļūst bagātāka. Kūkas vieglā tekstūra padara to īpaši pievilcīgu. Nevajag nekādu krāšņo, kārtaino kārumu, lai piesaistītu cilvēku uzmanību un iekustinātu to garšas kārpiņas. Apēdot vienu gabaliņu, roka sniedzas pēc nākamā.
Lai kūku pagatavotu, būs nepieciešama cepamā veidne un cepamais papīrs. Kakao masai nepieciešami 400 g miltu, 250 g sviesta vai margarīna, 2-4 ēdamkarotes kakao, 150 g cukura, 1 tējkarote cepamā pulvera, 1 tējkarote vaniļas cukura. Biezpiena masai nepieciešamas 4 olas, 500 g biezpiena, 100 g skābā krējuma, 200 g cukura, 1 tējkarote vaniļas cukura, 3 ēdamkarotes kartupeļu cietes.
Vispirms bļodā caur sietiņu iesijā miltus, pievieno kakao, cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Izkausē sviestu, pievieno cukuru un padzesē. Tad sajauc visu kopā, ar rokām veidojot drumstalas (tām nav jābūt pārāk smalkām). Visu ievieto ledusskapī atdzesēties apmēram uz 10 minūtēm.
Citā bļodā sablenderē biezpienu, pievieno olas, cukuru, krējumu, cieti. Kad tas ir izdarīts, cepamajā veidnē ieklāj cepamo papīru, izlīdzinot gar malām, lai panāktu glītāku kūkas formu. Tad tajā ievieto aptuveni pusi no iepriekš pagatavotajām drumstalām un mazliet ar roku pieblīvē tās, lai izveidotu stabilāku kūkas apakšu. Virs drumstalām lej biezpiena masu un pārber to ar atlikušajām drumstalām.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem un liek kūku cepties 45-55 minūtes. Kad ir gatava, to var pārkaisīt ar pūdercukuru. Kā arī, ja vēlaties kūku izraibināt, tad biezpiena masai var pievienot dažādas ogas, augļus pēc savām vēlmēm. Pasniedz atdzesētu. 

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.