Svētdiena, 28. decembris
Inga, Ivita, Irvita, Ingeborga
weather-icon
+0° C, vējš 2.24 m/s, Z-ZR vēja virziens

Sacenšas kūku cepējas

Vidzemes reģiona konkursā “Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā” ir uzvarējusi jaungulbeniete Līga Makejeva ar torti “Saule brida rudzu lauku”.
Konkursā, kurš notika Valmierā, piedalījās 18 konkursantes no Smiltenes, Valmieras, Straupes, Inčukalna, Gulbenes, Līgatnes, Madonas, Amatas, Siguldas novadiem un Rīgas. No Gulbenes novada konkursā piedalījās Līga un Renāte Kalniņa, kurai gan šogad neveicās tik labi.

Lampu drudzi nepiedzīvo
Līga stāsta, ka šis bija pirmais konkurss, kurā viņa piedalījās. Tas esot bijis īsts izaicinājums. Draudzene viņas tālruņa numuru iedeva konkursa organizatorei Vandai Davidanovai, kura, savukārt, aicināja Līgu piedalīties. “Es pēc vairākkārtējas uzrunāšanas piekritu. Nolēmu izmēģināt,” saka Līga, kura tortes cep jau ilgu laiku un to cepšanu apguvusi pašmācības ceļā. Ikdienā viņa strādā Sveķu internātpamatskolā par skolotāju.
Līga stāsta, ka nepieticis tikai izcept torti un doties uz konkursu. Bija nosacījumi, kas jāizpilda, proti, bija jāiekļauj tādi produkti kā biezpiens, siers vai maize. “Man pamatā bija biskvīta kūka, tāda, kādu es cepu ikdienā,” stāsta uzvarētāja un piebilst, ka tortei bija trīs biskvīta kārtas un augšējai kārtai tika pievienota rīvmaize.
Vēl viens svarīgs konkursa nosacījums bijis tas, ka noformējumā jāizmanto kāds latvju raksts. “Es izvēlējos saules zīmi, kas simbolizē dzīvību un enerģiju. Neko tādu nebiju taisījusi, bet izdevās. Kāpēc nosaukums ir “Saule brida rudzu lauku”? Tuvojas ražas novākšanas laiks, arī konkursā uz galda, kur atradās mana torte, kā noformējums bija rudzu kūlītis,” stāsta Līga, kura strādājusi visu dienu, jo tortes cepšana ir ļoti darbietilpīgs process.
“Tagad daudzi prasa, kādas man ir sajūtas, kad iegūta 1.vieta. Es pat nezinu. Konkurentiem arī bija interesenti darbi. Bet konkursa organizētāji meklēja garšu, un laikam tā tika atrasta tortē, ko gatavoju es,” stāsta Līga.
Viņa arī piemin, ka atmosfēra konkursa laikā esot bijusi jauka. Konkursa dalībniekiem bija iespēja nogaršot citu dalībnieku tortes, lai saprastu un novērtētu, ko un kā kurš ir gatavojis. “Nāca arī skatītāji, un tad jau atlika tikai griezt un griezt torti,” stāsta Līga, kura, ikdienā cepot tortes, nemēdz variēt ar garšām vai eksperimentēt. Līga pieturas pie vienas receptes, jo tieši tā vislabāk visiem garšojot – tas ir biskvīts un vārītais krēms. Dodoties ciemos, Līga, iespēju robežās, vienmēr cenšas izcept pati savu torti.
Visa dzīve ap kūkām
Renāte šajā konkursā piedalās jau ceturto gadu. Tā kā konkursa nosaukums bija “Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”, tad viņai radās doma izveidot torti no ļoti latviskiem produktiem, piemēram, biezpiena, maizes, jāņogām. “Tortei devu nosaukumu “Latvju spēks”, jo tās sastāvā izmantoti latviešiem nozīmīgi un spēcīgi produkti. Es par 85 procentiem esmu apmierināta ar savu darbu. Varēju nedaudz labāk, bet man pašai patika un bija prieks par savu torti,” saka Renāte, kura regulāri piedalās kādā konkursā, jo tas dod pieredzi. “Man gribas gūt jaunu pieredzi, jo katrā konkursā redzu, kā citi gatavo un ko gatavo, varu novērtēt arī sevi, cik labi spēj sagatavoties. Piedalīšanās konkursos palīdz man augt un attīstīties,” atzīst Renāte.
Ikdienā viņa strādā restorānā “Mute” Rīgā par konditori un brīvajā laikā cep kūkas. “Visa dzīve šobrīd man grozās ap kūkām. Tagad esmu arī diplomēta ēdināšanas pakalpojumu speciāliste,” norāda Renāte.
Konkursu organizēja „Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrība” sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un Valmieras Kultūras centru.

Tortes “Saule brida rudzu lauku” recepte
 
 Rudzu rīvmaizes biskvīts
6 olas, šķipsniņa sāls, 6 karotes brūnā cukura, 7 ēdamkarotes “Liepkalnu” sevišķās rudzu rīvmaizes. Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem. Biskvītam ar mikseri saputo olas ar cukuru, līdz tās kļūst gaišas un pūkainas (vismaz 10 minūtes). Pa karotei ieputo iekšā rīvmaizi, pievieno garšvielas. Lej uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un vienmērīgi izlīdzina. Cep 15 minūtes.

Krēms
100 ml 35 %  saldā krējuma, drusku sarīvētas citrona miziņas un/vai ēdamkarote citrona sulas, 180 g Valmieras 9 % biezpiena, dzērveņu ievārījums (visgardākās dzērvenes aug Ušuru purvā).

Biskvīts (sastāvdaļas vienai biskvīta kārtai)
7 olas, šķipsniņa  sāls, 0,3 tējkarotes vaniļas cukura, 7 ēdamkarotes cukura, 4 ēdamkarotes miltu, 3 ēdamkarotes kartupeļu cietes, 3 ēdamkarotes ūdens.
Sākumā olas baltumus atdala no dzeltenumiem. Baltumus puto ar mikseri. Kad mazliet jau saputoti, tad pievieno šķipsniņu sāls, turpina putot, līdz izveidojas stingras putas. Dzeltenumus puto kopā ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz izkusis cukurs un masa kļūst gaiša, vijīga, tad lēnām iemaisa izsijātus miltus un kartupeļu cieti. Pa karotei pievieno saputotos olu baltumus un iecilā. Lej masu formā, kurā ieklāts cepampapīrs. Liek cepties apmēram 150 grādu temperatūrā 20-30 minūtes, līdz biskvīts kļūst gaiši brūns. Kad biskvīta kārtas atdzisušas, liek kūku kopā. Uz pirmā biskvīta smērē krēmu un kādu no izvēlētajiem ievārījumiem, uz otrās un trešās kārtas tāpat.

Vārītais krēms
10 olu dzeltenumi, 10 ēdamkarotes miltu, 0,5 l piena (3,5 %), 600 g saldkrējuma sviesta, 10 ēdamkarotes cukura, 0,5 tējkarotes vanilīna.
Katliņā iesit olu dzeltenumus, pievieno cukuru un ar putojamo slotiņu samaisa, līdz viss ir viendabīgs. Pievieno miltus, izmaisa, lai nav kunkuļi. Siltu pienu lej olu masā, izmaisa un liek ūdens peldē. Trauku liek ūdens peldē un vāra, nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu, līdz masa sabiezē – apmēram 15-20 minūtes. Kamēr krēms dziest, saputo sviestu (istabas temperatūrā), līdz tas kļūst gaisīgs, krēmīgs un gaišs. Tad šajā sviestā pa karotītei ieputo atdzisušo krēmu.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.