Svētdiena, 28. decembris
Inga, Ivita, Irvita, Ingeborga
weather-icon
+1° C, vējš 3.58 m/s, ZA vēja virziens

Mazliet citādāks skatījums uz piparmētrām

Vai tikai man tā šķiet, vai patiešām pakāpeniski arvien vairāk un vairāk atgriežas mode pašiem mājās konservēt, marinēt un vārīt ievārījumus. Pie tam cilvēki alkst eksperimentēt, gatavot ko neierastāku nekā līdz šim.
Internets tādā ziņā ir neapstrīdams līderis, kur uzzināt visādas jaunas receptes, ne tikai ierakstot atslēgas vārdus “ko gatavot no…”, bet arī lūkot citu cilvēku pieredzi, kuri padalās ar jaunām receptēm un novērtē, kā tās sanākušas. Arī es labprāt pievēršu uzmanību, ja kāds no maniem paziņām padalās ar kādu recepti un parāda galarezultātu. Kaut kā pēdējā laikā burtiski “acīs lec” viss, kas saistās ar piparmētru. Joprojām, protams, produkts numur viens, kam paredzēta piparmētra, ir tēja, taču, ja iepriekšējos gados šis augs ir bijis kaprīzs, bet šogad aug griezdamies, tad var secināt, ka piparmētras aug kā trakas un ne jau uz tirgu tās nesīsi. Tātad – ko darīt, ja piparmētru dārzā ir daudz.
Es saskatīju šādus interesantus variantus. Receptes, protams, var atrast internetā, bet es pievēršu uzmanību pazīstamu cilvēku rekomendācijām, ka recepte pārbaudīta un galarezultāts sanācis ļoti garšīgs.

Piparmētru sīrups

1 l auksta ūdens
1 kg cukura
25 g citronskābes
piparmētras (dažādās receptēs minēts interpretējams daudzums, piemēram, čupiņa vai 100 grami)

Piparmētru lapiņas nomazgā un kopā ar visām citām sastāvdaļām saliek katlā un atstāj uz nakti. No rīta uzvāra, izkāš un sapilda burkās vai pudelēs, kas, iespējams, ir ērtāks lietošanas veids.
Otrs variants: dara visu tāpat, tikai nostādina piparmētras ūdenī diennakti, tad izkāš, liek klāt cukuru un uzvāra. Vai no tā mainās garša, tiešām nezinu, bet apjautājos, kā katra saimniece dara, un katra apgalvoja, ka dara tā un sanāk labi. Alternatīva tējai un labs pamats dažādiem kokteiļiem, dzērieniem.

Piparmētru ievārījums

300 g piparmētru
2 citroni
1 kg cukura
0,7 litri ūdens

Piparmētru lapiņas noskalo, liek katlā un pārlej ar ūdeni. Karsē uz vidējas uguns. Sagriež citronu ar visu mizu mazos gabaliņos un liek pie piparmētrām. Vāra 10 minūtes. Nogriež uguni un atstāj uz diennakti. Tad izņem piparmētras un citronus, kārtīgi izspiež. Izkāš šķidrumu un to vāra. Receptē teikts – 3 stundas, citā rakstā – 2 stundas, vēl kādā – līdz gatavībai. Pilda izkarsētās burkās un aizvāko. Esot garšīgs!

Piparmētru ievārījums ar visām piparmētrām

400 g piparmētru
1 kg cukura
1 tējkarote citronskābes
1 glāze ūdens

Piparmētru lapas liek katliņā kārtās un katru apber ar cukuru, kas ir puse no kopējā daudzuma, tas ir, 500 gramiem. Pārlej ar vienā karotē izšķīdinātu citronskābi. Sakrata un atstāj vismaz uz sešām stundām. Tad no atlikušā cukura un glāzes ūdens uzvāra sīrupu, ko pārlej pāri atsuloties sākušām piparmētrām. Atkal ļauj nostāvēties sešas stundas. Pēc tam 5 minūtes visu vāra un pilda burkās. Rekomendē kā labu līdzekli saaukstēšanās gadījumā vai kā interesantu našķi.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.