Arvien vairāk gan rakstītā veidā, gan videoreceptēs vēroju, ka dažādās kulinārijas receptēs ir iekļauti banāni. Godīgi atzīšos, ka mans vienīgais eksperiments, kad izmantoju banānus, bija jau pasen. Toreiz vārīju kaut kādu ievārījumu – sanāca pabaisa zapte, vismaz manas ģimenes skatījumā. Kopš tā laika banānus saspiestā veidā ēdienam klāt neesmu likusi.
Vienīgais izņēmums, kad banānus nelietojam “dzīvā veidā”, ir pildītās plānās pankūkas. Pagatavošana ir vienkārša, bet iznākums – ļoti garšīgs. Sacep kārtīgu kaudzi plāno pankūku, padzesē, tad, salokot kā pildītās pankūkas, tin tajās banāna ceturtdaļu, kas pārkaisīta ar cukuru un kanēli. Satītās pankūkas apcep sviestā. Khm… Laikam tomēr jāraksta – margarīnā, jo mēļo, ka sviests jau ierakstīts delikatešu sarakstā. Noslēgumā gatavās pankūkas pārkaisa ar pūdercukuru vai pārlej ar šokolādes mērci. Ļoti garšīgi!
Tomēr šoreiz stāsts būs par kādu pārbaudītu recepti, kurā banāni iekļaujas ideāli un galarezultātu tikai uzlabo. Tas būs banānu kēkss. Izkausē 100 gramus sviesta, atdzisušam (!) pievieno divas trešdaļas glāzes cukura un saputo. Turpina putot, pievienojot pa vienai 3 olas un pēc tam 2 saspaidītus banānus. Šeit gan jāatceras, ka tie jāņem divi tad, ja banāni ir nelieli. Nereti veikalā nopērkami slaidi un lieli, tad ar tādu vienu būs pilnīgi pietiekami. Noslēgumā masai piesijā miltus (strīķētu glāzi) un 1 ēdamkaroti cepamā pulvera. Kad mīkla gatava, to liek ietaukotā kēksa formā un cep 180 grādos līdz gatavībai. Par to var pārliecināties, kad kēkss ir palielinājies apjomā un mīkla vairs nelīp pie kociņa. Kēkss izdodas pufīgs ar vieglu banānu garšu, kas piedod svaigumu. Un vēl kāds pārbaudīts knifiņš – gan iepriekšminētajās pankūkās, gan šajā kēksā labāk izmantot teju vai pārgatavojušos banānus. Protams, ne tādus, kas jau sākuši bojāties!
Ja paveras interneta dzīlēs, tur ideju un ierosmju, kā izmantot banānus ir simtiem. Izvēlējos dažas no saldajām receptēm, kuras plānoju šovasar iekļaut savu eksperimentu sarakstā. Varbūt noder arī jums.
RECEPTES
Banānu plātsmaize
Veikalā pirkto kārtaino mīklu izrullē, ieklāj cepamajā formā un arī nedaudz pieceļ uz formas malas. Ripiņās sagriež banānus, kārto uz mīklas. Pārber ar grauzdētām mandelēm. Saputo masu, ko pārliet banāniem. Tās pamatsastāvs ir – 2 olas, 2 ēdamkarotes cukura, vaniļas cukurs, 1 ēdamkarote skābā krējuma, nedaudz konjaka. Masas vairumu izvēlas ar aprēķinu, lai pārsegtu cepamajā formā izvietotos banānus.
Lej pāri banāniem un pārkaisa ar kanēli. Cep 200 grādos 10 līdz 15 minūtes. Pasniedz atdzesētu. Šādi var pagatavot arī ābolu plātsmaizi.
Mazās kūciņas (bez cukura)
Sajauc bļodā 4 banānus, 175 ml grieķu jogurta, vaniļu, 1 olas dzeltenumu un 2 olu baltumus, 4 ēdamkarotes rozīņu. Citā bļodā sajauc 260 g speciālo konditorejas miltu, 1 tējkaroti sodas (vai cepamo pulveri), 1/4 tējkarotes sāli, kā arī kanēli, muskatriekstu un valriekstus (pēc vēlmēm). Abu bļodu saturu sajauc kopā un masu lej mazo kēksiņu pannas formiņās. 180 grādos cep aptuveni 25 minūtes. Kēksiņu gatavību pārbauda pēc 15–20 minūtēm. Kad kūciņas kļuvuša brūnganas un nedaudz pacēlušās, izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
Banānu krēms
Blenderī ievieto puspaciņu (mazo) plombīra saldējuma, 2 nomizotus banānus un sadrupinātus klasiskos “Selgas” cepumus (apmēram
2 saujas). Sablendē. Pielej pienu (1–2 glāzes). Skatās, kāda sanākusi masa – ja par šķidru, pievieno vēl plombīru un cepumus, bet īpaši biezai tai nav jābūt. Sablendē vēlreiz un lej trauciņos.
Banānu vafeles
Bļodā iesijā 250 g miltu, 1 tējkaroti cepamā pulvera, 2 ēdamkarotes cukura, sāli. Sakuļ 3 olas, pielej 300 g piena. Iegūto masu pievieno miltiem, samaisa. Pievieno 3/4 glāzes samīcītu banānu, 3 ēdamkarotes eļļas vai izkausēta margarīna (sviestu). Rūpīgi samaisa. Cep zeltainas vafeles.
Banānu čipsi
Banānu nomizo un sagriež plānās ripiņās. Tās kārto uz cepešpannas un apsmērē ar medu. Cep cepeškrāsnī 100 grādos apmēram 1,5 stundas. Vienkārši un garšīgi!