Otrdiena, 16. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+5° C, vējš 2.68 m/s, R vēja virziens

Pūpēžu un sēra piepes karbonāde

Gandrīz visi Latvijā sastopamie pūpēži ir ēdami, kā izrādās. Tā saka mūsu lasītāja Indra Veipa. Lai cik tas arī liktos neparasti, gluži garšīgu sēņu maltīti var iegūt arī no pūpēžiem. Ēdami ir gandrīz visi Latvijā sastopamie pūpēži, atskaitot tā sauktos cietpūpēžus, kuru augļķermeņiem ir biezi, ādaini vai korķaini apvalki. Viens no ļoti bieži satopamiem ēdamiem pūpēžiem ir kārpainais pūpēdis, vēsta arī portāls “Latvijas daba”. Indra piedāvā rubrikai “Labu apetīti!” kārtainā pūpēža karbonādi. Kur Indra pūpēžus atrod? “Citi atrod savos augļu dārzos, citi mežā… Tos, ko es gatavoju un ēdu, atrada kolēģe ceriņkrūmā. Tas ir kārpainais pūpēdis.” Indra saka, ka pūpēžu karbonāde garšo kā maiga zivs ar sēņu piegaršu. “Pavisam lielie pūpēži ir tādi švammīgi, labāk ņemt svaigu, nelielu,” viņa iesaka. To iesaka arī speciālisti.
“Termorelax.com” vēsta, ka mūsu mežos biežāk ir sastopami apaļie un garenveida pūpēži. Apaļie pūpēži ir 10-15 cm diametrā un augstumā. Baltā krāsā. Lieto gan vārītā, gan ceptā veidā.
Pūpēžus ievāc no jūlija līdz novembrim. Uzturā lieto gan vārītā, gan ceptā veidā, kā arī kaltētā veidā. Pūpēdis ir vērtīga uzturviela, jo kaloritātes ziņā ir līdzīgs baltajām sēnēm. Pagatavots buljons ir dzidrs un ar patīkamu aromātu. Pūpēdi pārgriež uz pusēm un pieliek pie brūces, iegriezuma – ātri tiks apturēta asiņošana un mazināsies sāpes. Sterilā pūpēža iekšpuse lieliski noderēs plākstera vietā.  Pūpēžu uzlējumu vai novārījumu senatnē izmantoja strutainu brūču skalošanai.
Indra piedāvā izmēģināt arī sēra piepes karbonādi. Sēra piepes aug pa vairākām kopā uz viena koka stumbra. Viņām patīk lieli lapu koki, vēsta “Latvijasdaba.lv”. Sēra piepe no apakšas ir gluda, dzeltena, augšpusē sakrokota, pa vidu tumšāks, oranžs, maliņa – dzeltena. Indra saka, ka piepes karbonāde garšo pēc vistas karbonādes. Citi sakot, ka garšo arī pēc zivs. Tas esot atkarīgs no koka, uz kāda piepe augusi: uz ozola būs sūrāka, uz vītola maigāka, uz bumbieres saldāka. Piepes var arī malt un taisīt mērci. “Mana draudzene šmorē sēra piepes kopā ar cūku ribiņām, citi atkal taisa kā gulašu,” stāsta Indra.


Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.