Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+3° C, vējš 3.13 m/s, Z-ZR vēja virziens

Visģimeniskākais kārums brīvdienu rītiem

Kuras gan mājas virtuvē agrā stundā, kad bērni vēl snauduļo pirms došanās dienas gaitās, nav smaržojis pankūku vilinošais aromāts. Tā ir garša un smarža, ko mēs paņemam līdzi no bērnības un cenšamies uzburt savām atvasēm.
Katrā mājā tās gatavo atšķirīgi, kaut gan pamatrecepte noteikti ir ļoti līdzīga. Tas, kā tik parasto ēdienu katra namamāte spēj pasniegt ar izdomu un sev vien zināmu rozīnīti, nav nekāds noslēpums. Pan­kūkas mēdz būt plānas, biezas, ar pildījumu vai bez. Saldas, sāļas, ar dažādām piedevām, kas jau iejauktas mīklā. Arī nosaukumi, kā tās dēvē sarunvalodā vai smalkās pavārgrāmatās, ir dažnedažādi. Lai atceramies pildīto pankūku ar gaļu, ko ēdienkartē mēdz dēvēt vācu mēlē par komm morgen vieder (nāc rītdien atkal). Savukārt krievi, manuprāt, ļoti mīlīgi dēvē biezās pankūkas – alāduški.
Ar tām arī sākšu. Nereti biezo pankūku problēma ir tā, ka tikko izceptas tās ir pufīgas, bet jau pēc brīža, kad atdzisušas, saplok. Šo problēmu palīdzēs atrisināt pavisam vienkārša recepte, kas sniedz necerēti veiksmīgu rezultātu.
Tātad nepieciešama viena ola, glāze kefīra, 5 grami sodas (vai cepampulveris), 1,5 ēdamkarote cukura, sāls un aptuveni 220 grami miltu.
Vispirms sakuļ olu, pielej kefīru, samaisa, pievieno sodu, cukuru, sāli. Vēlreiz samaisa un pa daļām pievieno miltus, iemaisot tā, lai neveidotos kunkuļi. Mīklai jābūt bieza krējuma konsistencē, nedaudz staipīgai. Lieliski šim nolūkam noderēs speciālie konditorejas milti, kurus, piemēram, var atrast zīmola “Hercogs” piedāvājumā, bet tikpat labi var ņemt parastos augstākā labuma miltus.
Mīklu ar ēdamkaroti liek uz pannas, kurā vispirms uzkarsēta cepamā eļļa. Cep zeltaini brūnas no abām pusēm.
Garšīgas pankūkas noteikti jāēd ar savu vismīļāko ievārījumu. Mūsmājās, kā vienmēr rudens pusē, ir iecienīts plūškoka ievārījums. Tas lieliski sader ar šīsvasaras atklājumu – brūkleņu sīrupu. Plūškoka ogu maigā garša kopā ar brūklenes nelielo rūgtumiņu veido ļoti interesantu garšas buķeti.
Lai baudījums būtu ne vien sātīgs, bet arī enerģiju sniedzošs, pēc garās darba nedēļas noderēs – droši varu apgalvot – brīnumtēja  Ivan čaj (ugunspuķe). Vasaras pusē varēju teikt, ka šis būs mans izaicinājums un reizē eksperiments, bet tagad varu rakstīt, ka darbs paveikts un manā virtuves skapītī savu kārtu gaida vairākas burciņas ar piesātinātu vasaras smaržu, kas tējas krūzē pārvēršas par pasakainu dzērienu.
Jāatzīst, ka šīs tējas iedarbība ir ļoti interesanta. Ja vakarpusē ir jūtams spēku izsīkums un šķiet, ka neko vairs negribas, kā iegrimt mīkstā atpūtas krēslā, tad, izdzerot krūzi Ivan čaj, jau pēc mirkļa enerģija atgriežas un, pats dīvainākais, tā netraucē naktī gulēt veselīgu un ciešu miegu.
Tiem, kuriem patīk improvizēt, varu ieteikt kādu interesantu ideju, kuru šīsvasaras vienā no konkursiem, kurā sacentās toršu cepēji, piedāvāja jūrmalnieks Nils Vilsons. Viņš pankūkas bija izmantojis kā tortes kārtas, glīti noformējis un izveidojis torti, kura lieliski papildinātu arī svētku galdu.
Šīs ir tikai pāris idejas, kas izmantojamas brokastu maltītei, bet variantu un iespēju ir desmitiem, pat simtiem, jo pankūka nu reiz ir cepums, kas ļauj izpausties. Āboli, burkāni, ķirbji, banāni, rozīnes, rieksti, biezpiens, siers un vēl, un vēl… Tas viss prasīties prasās pamatreceptes papildināšanai. Ziema solās būt barga, tāpēc sātīgs našķis noderēs vienmēr. Labu apetīti!


Receptes ierosmei

Auzu pārslu pankūkas

Glāzi sausu auzu pārslu pārlej ar glāzi verdoša ūdens. Atstāj 20 minūtes uzbriest. Pievieno pāris naža galus sāls, vienu uz rupjās rīves sarīvētu ābolu, glāzi miltu un samaisa. Noslēgumā mīklai pielej pusotru glāzi karsta ūdens. Cep cepeškrāsnī pannā, kura ieeļļota ar pāris ēdamkarotēm augu eļļas. Pasniedz ar ogu želeju.

Zirņu pankūkas

Novāra zirņus, sablendē biezputrā, atdzesē. Sagatavo rauga mīklu – pusotra glāze miltu, nepilna tējkarote sāls, 10 grami ar siltu ūdeni “atdzīvināta” rauga, pāris ēdamkarotes augu eļļas. Mīklai pievieno vienu glāzi zirņu biezeņa un ļauj pāris stundu uzrūgt, novietojot siltā vietā. Cep cepeškrāsnī. Pannu ieziež ar eļļu. Pasniedz ar skābu krējumu vai/un ķiploku mērcīti.

Griķu pankūkas

200 g griķu miltu sajauc ar 200 g silta piena, pievieno 10 g “atdzīvināta” rauga. Pārklāj ar drānu un ļauj siltā vietā uzrūgt.
Uzvāra 200 g piena, pievieno 80 g kviešu miltu (konditorejas) vai mannu, uzbriedina un karstu pievieno uzrūgušajai mīklai. Kārtīgi samaisa. Mīklu nedaudz atdzesē, pievieno vienu sakultu olu un vēlreiz 10 g “atdzīvināta” rauga. Vēlreiz uzraudzē. Cep uz pannas pankūkas no abām pusēm gaiši brūnas.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.