Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+4° C, vējš 3.58 m/s, R vēja virziens

Latviskākā no maizēm – gan pie pavalga, gan saldajam ēdienam

Nav nekāds noslēpums, ka Latvijas rudzu maize ir viens no pašmāju produktiem, kas iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Tas skan ļoti oficiāli, bet arī lieku reizi atgādina, ka mums ir gan ar ko lepoties, gan – kas vēl svarīgāk – jānovērtē šī maizīte kā viena no svarīgākajām maltītēs iekļaujamām sastāvdaļām. Lai tā būtu parasta rika, ko piekost pavalgam, vai sastāvdaļa, kas palīdzēs izgatavot garšīgu, sātīgu un veselīgu ēdienu.
Ņemot vērā, ka ziemas mēnešos dabīgo, “no dobes plūkto” vitamīnu ir salīdzinoši mazāk, šo iztrūkumu lieliski palīdzēs kompensēt no rudzu miltiem ceptās maizes sastāvdaļas ēdienu receptēs. Nezinu, kā jums, bet man viena no bērnības garšām ir maizes zupa ar putukrējumu. To pagatavot ir tik vienkārši, ka atliek tikai ķerties klāt. Vispirms rudzu maizes šķēles apgrauzdē cepeškrāsnī no abām pusēm, tad salauž mazākos gabaliņos, liek traukā un pārlej ar verdošu ūdeni, lai maize būtu nosegta. Traukam uzliek vāku un atstāj uz pāris stundām ievilkties. Piedevām var izmantot žāvētas plūmes, aprikozes, dzērvenes vai rozīnes. Tās noskalo un, ja nepieciešams, sagriež mazākos gabaliņos. Kad maize izmirkusi, to sablendē vai saspaida ar biezputras stampiņu, pievieno augļu-ogu piedevas, cukuru pēc garšas, trīs līdz četras ēdamkarotes dzērveņu vai brūkleņu ievārījuma un ēdamkaroti piparkūku garšvielu. Visu masu karsē, nepārtraukti maisot. Ja nav blendēta, kad padzisusi, nedaudz uzputo ar mikseri. Pasniedz ar putukrējumu un ievārījuma “cepurīti”, apkaisa ar pūdercukura sniedziņu. Garšīgi!
Ēdienu, tai skaitā sāļo, pagatavošanai lieliski noder rīvmaize, kas pagatavota no rudzu maizes. Viens no piemēriem, kur to var pievienot garšas dažādošanai, ir viltotais zaķis. Tā pagatavošanai parastajai kotlešu masai, kurā sajaukta gaļa (aptuveni viens kilograms), sīpols, ķiploks, garšvielas, sāls, pāris olu, pievieno krietnu devu rīvētu burkānu, pāris sauju ātri vārāmo auzu pārslu un krietnu sauju rudzu rīvmaizes, kā arī 100 gramus vīna (skābā). Šādi pagatavots un sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni stundu cepts “zaķis” būs aromātisks, sulīgs un lieliski garšos kopā ar rudzu maizes šķēli.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.