Piektdiena, 19. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, R vēja virziens

Rieksti ir vērtīgi un garšīgi

Ar riekstiem ir tāpat kā ar āboliem – vai nu tie ir, vai nu to nav. Ar āboliem šogad – kā nu kurā vietā, bet zinātāji saka: riekstu bijušas pilnas lazdas.

Ar riekstiem ir tāpat kā ar āboliem – vai nu tie ir, vai nu to nav. Ar āboliem šogad – kā nu kurā vietā, bet zinātāji saka: riekstu bijušas pilnas lazdas. Kas tad ir rieksts? Tas ir viensēklas auglis, kas ietverts ciešā čaulā. Un šim raksturojumam vislabāk atbilst tieši lazda, kaut gan ikdienā par riekstiem saucam arī citu augu augļus. Piemēram, ciedru priežu sēklas vai valriekstkoka un kokospalmas augļus, arī zemesriekstu pākstis.
Ko satur rieksti?
Riekstus uzskata par vērtīgu uzturproduktu. To ķīmiskais sastāvs atšķiras no citu augļu sastāva. Tajos ir ap 10 procentu ūdens, pa 20 procentiem olbaltumvielu un ogļhidrātu, bet visvairāk tajos ir tauku (arī polinepiesātinātās taukskābes) – apmēram 50 procentu. Vēl rieksti satur daudz E un B grupas vitamīnus, arī minerālvielas. Ar lielu E vitamīnu daudzumu izceļas tieši lazdu rieksti.
Kas ir lazdas?
Lazdas (corylus) – bērzu dzimtas ģints vasarzaļi vienmājas krūmi, arī koki. Zied pirms lapu plaukšanas. Lazdas atrodamas jauktos un lapkoku mežos. Ir arī augstražīgas lielaugļu un dekoratīvās šķirnes – daudzas no tām iegūtas, parasto lazdu (corylus avellana) krustojot ar Lamberta jeb lielaugļu lazdu (corylus maxima). Tāpēc riekstot var ne tikai mežā, jo arī daudzos mazdārziņos aug pa kādai lazdai.
Kā glabāt
Kad pēc veiksmīgas riekstošanas groziņš ir pilns, riekstus pārlasa un žāvē. Tos labāk glabāt neizlobītus, jo lobīti tie ātri zaudē aromātu. Rieksti jātur sausā, vēsā un labi vēdināmā telpā, tad tie nepelēs un nekļūs rūgti (īpaši tas attiecas uz valriekstiem).
Kā lobīt
Marka Tvena romānā “Princis un ubaga zēns” nabaga Toms skaldīja riekstus ar lielo valsts zīmogu. Domājams, šī iespēja vairumam nav pieejama, tāpēc jāmeklē kāds cits variants. Ja zobu nav žēl, lazdu riekstus kož ar tiem. Prātīgākie izmanto speciālas riekstu standziņas, bet esot speciālisti, kas lazdu rieksta smaili nogriež ar mazu, asu nazīti. Protams, ja riekstus pērk veikalā, tad ērtāk, ja tie jau ir nolobīti (viens kilograms maksā vidēji trīs latus) un pircējs redz, vai prece nav sažuvusi vai citādi kļuvusi nepievilcīga. Taču, izmantojot riekstus konditorejā, traucē ne tikai pati cietā čaumaliņa, bet arī brūnais mizas slānītis, tāpēc tas jādabū nost. Lazdu un zemesriekstus viegli apgrauzdē siltā cepeškrāsnī, tad miziņu noberzē. Mandeles pārlej ar verdošu ūdeni, līdz brūnais apvalciņš viegli nāk nost. Lai būtu vieglāk pāršķelt valriekstus, tos liek sālītā ūdenī un patur vairākas stundas.
Vērtīgi un garšīgi
Rieksti ir ne tikai vērtīgs pārtikas produkts, tie ir arī garšīgi. Taču jāatceras, ka arī veselīgu produktu var pārvērst par neveselīgu. Ar riekstiem tas ir vienkārši – pietiek tos apgrauzdēt brūnus un pārkaisīt ar sāli vai sacukurot, kad no vērtīgajām vielām nebūs ne vēsts. Diētas ārsti iesaka ēst riekstus pat cilvēkiem, kas vēlas novājēt. Tikai tie nedrīkst būt grauzdēti un lielās porcijās. Riekstus (tas gan vairāk attiecas uz veikalos pirktajiem, nevis svaigajiem šāgada lazdu riekstiem) pirms lietošanas vēlams kādu brīdi paturēt ūdenī, lai tie uzbriest. Tautas medicīnā lazdu riekstus īpaši iesaka lietot ziemā kopā ar medu kā organismu spēcinošu līdzekli.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.