Grūti iedomāties piemājas dobi bez vismaz dažiem zemeņu stādiem. Šis rožu dzimtas augs ir gardākais vasaras deserts, un, ja uz galda tiek novietota bļodiņa ar zemenēm, tā tiek iztukšota ļoti ātri. Nenoliedzami, visgardākās ogas ir tieši no dobes, taču zemeņu laikā būtu skumji nepagatavot kādu desertu no tām.
Visgardākais jogurts
Bērnībā ar nepacietību parasti gaidījām, kad mamma pagatavos mums zemeņu jogurtu. Šo gardumu neesmu aizmirsusi vēl tagad. Tāpēc katru vasaru to gatavojam vairākas reizes. Visgardākais sanāk, ja tiek izmantots rūgušpiens. Taču, ja tas nav pieejams, var taisīt uz kefīra bāzes. Ja nenoslinkosiet un arī sasaldēsiet blendētas zemenes ziemas krājumiem, vasaras garšu varēs baudīt arī ziemā.
Nepieciešams:
300 g zemeņu
1 kg kefīra vai rūgušpiena
1 paciņa želatīna (pēc pieredzes – nekad nav pievīlis “Latplanta” želatīns)
cukurs vai medus pēc garšas
Želatīnu uzbriedina pēc instrukcijas uz paciņas. Kefīru kopā ar zemenēm sablendē. Ja vēlas, var iemaisīt arī smalki sagrieztas zemenes vai banānus. Iemaisa cukuru pēc garšas. Uzbriedināto želatīnu ūdens peldē izkausē. Iemaisa kefīra masā. Atstāj ledusskapī saželēt.
Attēlā – zemeņu jogurts kopā ar pašgatavoto musli.
Zefīru un zemeņu cepumkūka
Karstajās vasaras dienās, kad gribas iepriecināt dzimšanas dienas gaviļnieku vai vienkārši kādu patīkami pārsteigt, iesaku pagatavot cepumu kūku. Gatavošanas laiks noteikti daudz īsāks nekā ceptajām kūkām. Toties rezultāts būs pārsteidzoši labs. Krēmam saldumu dos sagrieztie zefīri. Kopā ar cepumu saldumu garša izdosies pasakaini laba. Ēdāji nemaz nenojautīs, ka papildus cukurs nekam nav pievienots.
Nepieciešams:
(3×4 cepumu kūkai ar divām krēma kārtām)
24 “Selgas” cepumi
4 zefīri
200 ml saldā krējuma
200 g krēmsiera
250 g zemeņu
Zefīrus sagriež smalkos gabaliņos. Traukā saputo saldo krējumu kopā ar krēmsieru, līdz masa sabiezējusi. Iemaisa zefīrus un arī smalki sagrieztas zemenes. Cepumus kārto 3×4 taisnstūrī, smērē krēmu, kārto vēl vienu cepumu kārtu un nosmērē ar atlikušo krēmu. Ja vēlas lielāku cepumu torti, krēma sastāvdaļas attiecīgi ņem vairāk. Kūku izrotā un atstāj uz nakti ievilkties ledusskapī.
Kārtainās mīklas plātsmaize
Viena no labākajām lietām, ko turēt saldētavā pa ķērienam, ir saldēta kārtainā mīkla. Tā noderēs ne tikai ātro pīrādziņu pagatavošanai, bet arī kā pamats dažādiem raušiem. Rabarberu laikā noteikti der izmēģināt klasiskās kefīra mīklas vietā likt kārtainās mīklas pamatni, savukārt zemeņu laikā noteikti izmēģināt biezpiena–zemeņu plātsmaizi.
Nepieciešams:
400–500 g kārtainās mīklas plāksnes
300 g zemeņu
120 g cukura
1 ēdamkarote kartupeļu cietes
3 olas
1 ēdamkarote vaniļas cukura
180 g biezpiena
150 g skābā krējuma
Kārtaino mīklu atlaidina istabas temperatūrā vai ledusskapī attiecīgi pēc norādījumiem uz iepakojuma. Zemenes sagriež smalkos gabaliņos, apber ar dažām ēdamkarotēm cukura un atstāj atsuloties. Puto kopā cukuru, vaniļas cukuru un olas. Ieputo klāt biezpienu (ja biezpiens graudains, to vispirms izberž caur sietu). Iemaisa masā krējumu un cieti. Kārtainās mīklas plāksnes saliek kopā tā, lai viena būtu pavisam nedaudz uz otras. Ar dakšiņu saspiež savienojuma vietas. Nedaudz izrullē. Ieklāj ar sviestu ieziestā cepamajā traukā, veidojot maliņas. Sagatavotajā pildījumā iemaisa zemenes (sula, kas izveidojusies, jānolej nost). Iegūto masu lej kārtainajā mīklā. Cep 180 grādu sakarsētā cepeškrāsnī kādas 50 minūtes. Pirms rauša griešanas tas noteikti ir jāatdzesē, vislabāk, ja ir iespējams to atstāt ledusskapī uz pāris stundām, citādi pildījums juks ārā.

