Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Sals pastiprināsies ziemas otrajā pusē

Foto: Pārsla Konrāde.

“Ziema atnāca uz palikšanu. Decembris paies neliela un daždien arī krietna sala un jauka baltuma zīmē. Zīmes dabā un nozīmīgajās dienās, kā arī 7.augustā, kas paredz ziemu, liecina, ka ziemas sākums būs sniegains, bet sals pastiprināsies ziemas otrajā pusē,” saka laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņš stāsta, ka decembra pirmajā pusē lielākoties gaidāms neliels un mērens sals robežās no mīnus 3 līdz mīnus 10 grādiem. Dažās naktīs, debesīm skaidrojoties, temperatūra var pazemināties līdz mīnus 17 grādiem. Sniegs šajā laikā īslaicīgs, neliels. No 8. līdz 15.decembrim sals var pastiprināties un dažviet skaidrās mēness naktīs var nokrist līdz mīnus 20 grādu atzīmei. Nokrišņi īslaicīgi. Decembra vidū, mēness fāzēm mainoties, sals mazināsies un laikā ap ziemas saulgriežiem (21.decembris) varam sagaidīt arī atkusni. “Pieaugs nokrišņu varbūtība, un sniegam pievienosies slapjš sniegs, tuvāk jūrai – arī lietus. Iespējams arī sasalstošs lietus un atkala,” stāsta V.Bukšs.

Mēneša otrajā pusē laikapstākļi būs mainīgi – neliels sals naktīs un temperatūra dienas laikā tuvu 0 grādiem. Nokrišņi būs dažādi, laiks būs vējains. Ziemassvētku laikā gaidāms neliels atkusnis, sniegs, slapjš sniegs. Temperatūra šajā laikā – robežās no mīnus 5 līdz plus 3 grādiem. “Lai arī sniega sega gan pieaugs, gan saruks, Latvijas vidienē un austrumos tā saglabāsies. Decembra beigās iespējams neliels atkusnis, dažādi nokrišņi, dūmaka, temperatūra tuvu 0 grādiem. Naktīs nedaudz piesals. Līdzīgi laika apstākļi turpināsies arī janvāra sākumā un līdz Zvaigznes dienai, tas ir, 6.janvārim,” stāsta laika zīmju vērotājs.

“Laikā no 26. decembra līdz 6. janvārim jāvēro laiks. Šīs 12 dienas parāda laikapstākļu attīstības virzienus nākamā gada 12 mēnešos. Piemēram, 26. decembris rāda laikapstākļu tendences nākamā gada janvārī, 27.decembris – februārī, 28.decembris – martā un tā tālāk,” skaidro V.Bukšs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ticējumi vēsta

Ja 6.decembrī – ziemeļvējš un sniegs, tad vasara būs auksta un lietaina.

Ja 13.decembra rīts skaidrs, tad atlikušais decembris būs sauss. Ja snieg un putina, tad līdz ziemas saulgriežiem vēl snigs un putinās. Ja diena apmākusies, mierīga, tad arī ziema būs klusa un mierīga.

Ja 22.decembrī saulains un skaidrs laiks, tad 31.decembrī būs skaidrs un sals. Ja apmācies un sarma, tad Jaungadā būs atkusnis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kāds vējš iepūš 25.decembrī, tāds pārsvarā pūtīs līdz Pavasara Mārai (25.martam). Ja 25.decembra rīts ir gaišs un balts, tad gaiša un balta būs arī Jaungada diena. Ja 25. decembra diena saulaina, tad laiks no Zvaigznes dienas (6.janvāris) līdz Bašķu dienai (20.janvāris) pārsvarā būs sauss un saulains.

Inita Savicka

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.