Izrādās, ka kadiķa ogas noder arī ābolu kompota gatavošanai, jo tām piemīt fitoncīdas īpašības, proti, tās neļauj kompotam rūgt.
Izrādās, ka kadiķa ogas noder arī ābolu kompota gatavošanai, jo tām piemīt fitoncīdas īpašības, proti, tās neļauj kompotam rūgt.
Jāpatur prātā, ka maltas kadiķa ogas nevar pievienot pārāk daudz, uz dažiem litriem sīrupa – vienu tējkaroti.
Saimnieks, kas jau daudzus gadus tā rīkojas, stāsta, ka kadiķa ogas kompota sīrupam piedod skābenu garšu, bet galvenais – ir veselīgas.
Arī kompotu saimnieks gatavo pēc savas metodes. Viņš ābolus nomizo, sagriež biezās šķēlēs un ievieto litra burkās. Tad uzvāra sīrupu un vārošu pārlej āboliem, mazliet patur, tad nolej un sīrupu, kam šoreiz jau pievienots ne tikai nedaudz cukura, bet arī maltās kadiķa ogas, uzvāra vēlreiz, pārlej āboliem un burkas aizvalcē. Tad tās pārsedz, lai ilgāk tajās saglabātos siltums.
“Šādi gatavots kompots nesāks rūgt pat pēc trīs gadiem,” saka saimnieks.