Jau apmēram mēnesi Gulbenes alus darītava ražo “Barona” gaišo alu.
Jau apmēram mēnesi Gulbenes alus darītava ražo “Barona” gaišo alu.
“Nosaukums izraudzīts par godu baronam fon Volfam, kurš 1811.gadā izveidoja Gulbenē iesala dedzinātavu, ko varam uzskatīt par Gulbenes alus darītavas pirmsākumu. Veidojot jauno alus šķirni, strādājam kopā ar pieredzējušām tehnoloģēm Laimu Vītiņu un Emīliju Nēringu” stāsta SIA “Gulbenes alus darītava” līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Māris Zaņģis.
“Barona” gaišais alus ir augsta līmeņa alus, tā izveidošanā ir pielietots karamelizēts iesals un aromātiskie apiņi, kas piešķir savdabīgas garšas īpašības.
Šo alu var iegādāties stikla pudelēs, kā arī izlejamā veidā.
Atzinīgi vērtējums fakts, ka laika posmā, kamēr alus darītavai ir jauni īpašnieki, izdevies nostabilizēt ražotni un ievērojami uzlabot produkcijas kvalitāti. No jauna iegādātas un uzstādītas mūsdienīgas saldēšanas iekārtas, kas ļauj ievērot pareizu tehnoloģisko procesu pie alus raudzēšanas un uzglabāšanas pagrabā. Ir uzstādīta iekārtu mazgāšanas līnija, kas garantē tīrību ražošanas procesam.
Viens no priekšnosacījumiem, lai ražotu labu alu, ir ūdens, kura ķīmiskajam sastāvam ir jāatbilst alus ražošanai. Gulbenes alus darītavā ražošanā tiek izmantots ūdens, kuru iegūst no dziļurbumiem (108 metri). Pēc veiktajām laboratorijas pārbaudēm ūdens parametri atbilst alus ražošanai.
Gulbenes alus darītavā izmanto reto atvērtā tipa raudzēšanas metodi – alus rūgst atvērtā kubulā. “Šādi raudzēts alus iegūst garšas īpašības, kuras nav iespējams iegūt slēgtā tipa raudzētavā. Pēc man zināmas informācijas šāda tipa raudzētavas ir Piebalgas un Užavas alus darītavām, kuras ar savu alus kvalitāti un garšas īpašībām guvušas atzinību. Pie ražošanas procesa varam arī minēt to, ka Gulbenes alus darītavā, ražojot alu, tiek izmantoti apiņi un augstvērtīgs iesals, bet netiek pielietoti ķīmiskie stabilizatori un citi nogatavošanās procesa paātrinātāji. Alus gatavošanas process ilgst 35-45 dienas, atkarībā no alus šķirnes,” stāsta Māris Zaņģis.
Alus darītava sadarbojas ar citām alus darītavām, lai produkciju filtrētu un sapildītu stikla un plastmasas pudelēs.
“Nākotnē, protams, plānojam ieviest alus apstrādi un pildīšanu savā ražošanas uzņēmumā. Pēdējā gada laikā novērots jūtams alus cenu pieaugums, jo iesala, apiņu tirgus cena pieaugusi par 100 procentiem un vairāk,” stāsta M.Zaņģis.
Runājot par alus pārdošanu šeit Gulbenē uz vietas lielveikalu tīklā, M.Zaņģis bilst, ka lielveikali nevar alu paņemt tieši no ražotnes, jo ir izveidots noteikts loģistikas tīkls. Produkciju ved uz Rīgu, no kurienes zināms alus daudzums nāk atpakaļ uz Gulbeni. Sākot ar nākamo gadu, tiek plānots slēgt sadarbības līgumu arī ar tirdzniecības tīklu “Maxima”. Šobrīd alu tirgo lielveikalos “Nelda” un “Beta”.
“Jau šobrīd Gulbenē ražoto alu var iegādāties apmērām 30 Rīgas bāros un kafejnīcās, bet perspektīvā šo apjomu domājam dubultot,” saka M.Zaņģis.
Tuvā nākotnē Gulbenes alus darītavā turpināsies iekšējie remontdarbi, ir plānots sākt pudelēs pildīt dzeramo ūdeni, kā arī ražot limonādi un kvasu, tāpēc 2008.gadā tiks iesniegti vairāki projekti, lai pretendētu arī uz Eiropas fondu līdzekļiem un varētu iegādāties jau pieminētās produkcijas pildīšanas iekārtas.