Cilvēkiem, kas mūsdienās vēlas piekopt veselīgu dzīvesveidu, nav problēmu to arī darīt, jo veikalu plauktos ir nopērkami dažādi veselīgi produkti: miežu, zirņu un auzu pārslas ar kviešu klijām, griķi, piecgraudu pārslas un citi veselīgi izstrādājumi.
Cilvēkiem, kas mūsdienās vēlas piekopt veselīgu dzīvesveidu, nav problēmu to arī darīt, jo veikalu plauktos ir nopērkami dažādi veselīgi produkti: miežu, zirņu un auzu pārslas ar kviešu klijām, griķi, piecgraudu pārslas un citi veselīgi izstrādājumi. Atliek vien izvēlēties veselīgo produktu klāstā, kas labāk garšo, lai papildinātu un dažādotu savu ēdienkarti.
Tie, kas izvēlas būt veselīga uztura piekritēji, daudzējādā ziņā ir ieguvēji, jo veselīgs uzturs ne tikai pagarina cilvēka mūža ilgumu, bet arī uzlabo veselību.
Daudz olbaltumvielu
Miežu pārslām raksturīgs izteikti zems taukvielu daudzums (ne vairāk kā divi procenti). Tās ir piemērotas tiem, kas skaita kalorijas un uztraucas par svaru, kā arī liekā svara īpašniekiem. Savukārt zirņu pārslas ir vērtīgs olbaltumvielu avots, jo pākšaugiem raksturīgs ļoti augsts olbaltumvielu daudzums (100 grami zirņu pārslu satur pat līdz 23 procentiem olbaltumvielu). Zirņi lieliski palīdzēs nodrošināt organismu ar nepieciešamajām olbaltumvielām. Turklāt pākšaugos ir arī daudz balastvielu (sausos zirņos apmēram 17 procenti).
Uzlabo zarnu darbību
Auzu pārslas ar kviešu klijām ir ļoti veselīgas. Auzas ir ļoti vērtīgs uzturprodukts, kas atšķiras no citiem graudaugiem ar to sastāvā esošajām specifiskajām balastvielām. Šīs balastvielas ir ļoti vajadzīgas, lai resnajās zarnās dzīvojošajām “labajām” baktērijām būtu, ko ēst, un lai cilvēka organismā neveidotos disbakterioze (nevēlamo baktēriju savairošanās). Savukārt kviešu kliju piedeva papildina produktu ar citām, tā sauktajām ūdenī nešķīstošajām, balastvielām, kas veicina zarnu peristaltiku (ritmisku viļņveidīgu dobo orgānu gludās muskulatūras saraušanos), veido apjomīgāku vēdera izeju. Šo abu komponentu – auzu pārslu un kviešu kliju salikums lieliski uzlabo zarnu trakta darbību. Kviešu klijās ir vairāk olbaltumvielu nekā miltos, daudz mikroelementu un B grupas vitamīnu. Klijās ir daudz arī šķiedrvielu. Gandrīz puse no kviešu klijas masas veido balastvielas: celuloze, hemiceluloze un lignīns.
Labāk nekā šokolāde
Veselīgi ir arī dažādu sastāvu pilngraudu batoniņi. Lai gan tajos ir cukurs vai medus, tur ir arī sēkliņas, rieksti, kviešu asni, sasmalcinātas sojas pupiņas, sojas lecitīns un citas vielas. Ja šādu batoniņu ēdīs kopā ar augļiem, tas noteikti būs veselīgāks par parastu šokolādes tāfelīti.
Maizes vietā – galetes
Lai dažādotu uzturu, var lietot arī kraukšķīgās dažādo graudu galetes, kas sastāv gan no viena veida graudiem, gan – vairāku. Kopā ar augļiem, sieru vai šķiņķi tās uzskatāmas par veselīgu maltīti ierastās maizes vietā.