Vasara ir laiks, kad varam papildināt vitamīnu krājumus ziemai. Vislabākais veids – maksimāli daudz ēst svaigā veidā to, ko izaudzējam savos dārzos un salasām mežā.
Vasara ir laiks, kad varam papildināt vitamīnu krājumus ziemai. Vislabākais veids – maksimāli daudz ēst svaigā veidā to, ko izaudzējam savos dārzos un salasām mežā. Ražīguma ziņā meža ogas nevar sacensties ar mājās audzētajām, toties neliels daudzums savvaļas zemeņu vai aveņu padarīs aromātiskāku jebkuru ievārījumu, saldēdienu vai dzērienu.
Šobrīd ogu karalienes zemenes nomainījušas avenes, kas ir ne mazāk vērtīgas ogas. Tās satur dažādus cukurus, minerālvielas, karotīnu, B grupas un citus vitamīnus. Askorbīnskābes jeb C vitamīna saturs 100 gramos aveņu ir līdz pat 45 miligramiem. Pateicoties tam, ka tās satur dzelzi, var lietot kā profilaktisku līdzekli pret mazasinību. Aveņu sastāvā ir salicilskābe, tāpēc tās jau no seniem laikiem izmanto tautas medicīnā kā sviedrējošu un temperatūru pazeminošu līdzekli saaukstēšanās gadījumos. Satur aromātiskās eļļas, kas ogu ekstraktu ļauj izmantot gan parfimērijas ražošanā, gan kulinārijā, gan medicīnā – zāļu garšas uzlabošanai.