Valsts sanitārā inspekcija, analizējot gada pirmajā pusē veikto kontroļu rezultātus, konstatējusi, ka pārtikas aprites uzņēmumiem vislielākās problēmas joprojām ir ar vispārējās higiēnas prasību ievērošanu.
Valsts sanitārā inspekcija (VSI), analizējot gada pirmajā pusē veikto kontroļu rezultātus, konstatējusi, ka pārtikas aprites uzņēmumiem vislielākās problēmas joprojām ir ar vispārējās higiēnas prasību ievērošanu, kas ir tiešs paškontroles sistēmas trūkuma rezultāts.
Valsts sanitārā inspekcija, analizējot pusgadā veikto kontroļu rezultātus, konstatējusi, ka visbiežāk pārtikas aprites objektos netiek ievērotas vispārējās higiēnas prasības – 62 procentos no pārbaudītajiem uzņēmumiem jeb 82 procenti no kopējā konstatēto pārkāpumu skaita. Tas nozīmē, ka kaut kas nav kārtībā vai nu paša uzņēmuma higiēniskajā situācijā, tehnoloģiskajos procesos, vai arī higiēnu neievēro personāls.
Otra nopietna problēma – 41 procentā no pārbaudītajiem pārtikas aprites uzņēmumiem nav uzsākta paškontroles sistēmas ieviešana. Piecos procentos uzņēmumu paškontrole uzsākta, bet VSI nākas konstatēt, ka tā reāli nedarbojas. Paškontroles trūkums uzņēmumos ir tiešs iemesls tam, ka ir tik daudz vispārējās higiēnas prasību pārkāpumu, kas savukārt var būt par iemeslu iespējamām cilvēku saslimšanām.
Paškontroles sistēma būtībā ir riska vadīšana uzņēmumā attiecībā uz pārtikas produktu drošumu un nekaitīgumu. Uzņēmumā ir jāapzina visi kritiskie punkti, kur var notikt produktu piesārņošanās vai sabojāšanās, un tie regulāri jākontrolē. Konstatējot novirzes, jebkuram uzņēmuma darbiniekam ir jābūt skaidrai rīcībai, kā tās novēršamas, jābūt noteiktām atbildīgajām personām par šiem procesiem. Rezultātam būtu jāgarantē tas, ka pie patērētāja nonāk drošs un veselībai nekaitīgs produkts, un tā ir uzņēmēju pašu atbildība.
Tāpēc VSI savās pārbaudēs lielu uzmanību pievērš tam, lai uzņēmumi būtu uzsākuši paškontroles sistēmas ieviešanu. Tā būtu zināma veida garantija, ka uzņēmumā arī pēc tam, kad inspektors aizgājis, viss notiks tā, lai nodrošinātu iedzīvotāju veselībai nekaitīgu preču un pakalpojumu sniegšanu.
Prasība par paškontroles sistēmas veidošanu MK 18.04.98. noteikumos Nr.130 “Higiēnas prasības pārtikas apritē” ir aktuāla jau trīs gadus, taču tās ieviešana notiek ļoti lēni, jo tas saistīts ar uzņēmēju domāšanas maiņu. Arī ES valstīs, kur šis process norisinās jau 10 gadu, paškontrole ieviesta nebūt ne visos 100 procentos uzņēmumu. Lielākās problēmas ir ar mazajiem uzņēmumiem, un līdzīga situācija ir arī pie mums.
Rezultāti būs tikai tad, kad uzņēmēji apzināsies, ka tas nepieciešams viņiem pašiem, nevis Valsts sanitārajai inspekcijai, ka tas ir konkurspējas jautājums.