● ķirbja mīkstums – 300 g,
● 3 olas,
● cukurs – 200 g,
● milti – 220 g,
● valriekstu kodoli – 80 g,
● augu eļļa – 120 ml,
● maltais kanēlis – 1/3 tējk.,
● soda – 1/2 tējk.
SARĪVĒJU no sēklām atbrīvotu un nomizotu gabalu svaiga ķirbja. Ja tas sulīgs, šķidrums jānospiež. Valriekstu kodolus ar nazi sasmalcināju.
Mīklai ar mikseri saputoju olas kopā ar cukuru gaisīgās putās. Piemaisīju augu eļļu. Atsevišķi izsijāju miltus ar sodu un pakāpeniski iemaisīju olu un eļļas masā. Šoreiz piekaisīju piparkūku garšvielu, jo tās sastāvā ir gan kanēlis, gan arī vēl citas Ziemassvētkiem īsti piemērotas garšas. Beigās piejaucu rīvētos ķirbjus un riekstus. Mīklu vienādi izliku pa 12 papīra veidnītēm, ko, savukārt, ievietoju kēksu cepamās veidnes iedobītēs. Veidnītes nevajadzētu piepildīt līdz pašai augšai, jo cepoties mīkla paceļas, taču vēlējos izmantot visu mīklu, lai tā nepaliek pāri. Veidni ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz vismaz 20 minūtēm, pēc tam izņēmu no krāsns. Atdzisušus kēksiņus pārkaisīju ar pūdercukuru. Aromātiski, saldi, mīksti, bet ar mazliet kraukšķīgu garoziņu un ļoti gardi.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
- Šodien: 24.11.2024
- Sveiki! Pieslēgties