Kaut pārtikas izejvielu ražošanas apjomi pasaulē šogad pieauguši, globālais pieprasījums cenas notur augstā līmenī, tādējādi arī Latvijā cenas lielākajai daļai pārtikas produktu nesamazināsies. Izņēmums ir sakņaugi, ieskaitot kartupeļus, griķi un cukurs, kuru cenām ir iemesls sarukt.
Tādi ir Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) secinājumi. Kā informē LTVC direktore, ekonomikas doktore Inguna Gulbe, stabili augsto cenu iemesls visām pārtikas grupām ir globālās tirdzniecības apjoma kāpums, ASV dolāra vērtības samazināšanās, kā arī galveno importētājvalstu, tostarp Ķīnas un Indijas, ekonomikas uzplaukums, kas veicina šo valstu iedzīvotāju pirktspēju.
Zemniekiem, kam izdevās novākt kvalitatīvus pārtikas graudus, atkal ir iemesls būt apmierinātiem. Savukārt maizniekiem augstais graudu cenu līmenis var dot iemeslu celt maizes cenu, tiesa, šo vēlmi bremzē spēcīgā konkurence.
Augstās graudu cenas noteikti dos iemeslu olu un gaļas cenu kāpumam. To apliecina arī olu ražotājs “Balticovo”, ziņojot, ka šogad lopbarības cenas ir vidēji par 10 līdz 20% augstākas. Gaļas ražotāji un pārstrādātāji pagaidām par cenu izmaiņām neziņo, taču LTVC dati liecina, ka šā gada laikā cena gaļai vidēji pieaugusi par 5%.