Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Prokuratūrai nav pienākums informēt Gulbenes novada pašvaldību par kriminālprocesa virzību

Gulbenes novada domes deputāts Aivars Circens. Foto: no “Dzirksteles” arhīva.

Nevis slepenu, bet gan vispārzināmu informāciju saistībā ar Kriminālprocesa likumu deputāts Aivars Circens esot paudis Gulbenes novada domes 30.maija sēdē publiskās diskusijas laikā. To deputāts uzsvēra “Dzirkstelei” saistībā ar 4.jūnija laikrakstā publicēto rakstu “Deputātu vairākums neatzīst zaudējumus bijušās Bērzu skolas pārbūves gaitā”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nosauktajā rakstā “Dzirkstelē” bija citēts A.Circena teiktais domes sēdē. Deputāts toreiz pauda, ka lieta “nav lietvedībā prokuratūrā pieņemta” un ka pagaidām ir zināmi vien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumi. Tie ir par kriminālprocesa sākšanu un par to, ka KNAB lietu nodevis Noziedzīgo nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai.

“Dzirkstelei” A.Circens teica – arī vēl šonedēļ pašvaldībā nav saņemta nekāda informācija no prokuratūras par to, ka lieta pieņemta lietvedībā.

Sazinoties ar KNAB Komunikācijas nodaļu, “Dzirkstele” saņēma šādu skaidrojumu: “KNAB 22.maijā noslēdza pirmstiesas izmeklēšanu un nodeva kriminālprocesu Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, kura ir šī procesa virzītāja.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Latvijas Republikas prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka “Dzirkstelei” atbildēja: “Konkrētais kriminālprocess ir pieņemts prokuratūras lietvedībā. Pat ja pašvaldībai būtu kāds statuss (piemēram, tā būtu sevi atzinusi par cietušo – red.) kriminālprocesā, prokuroram nav pienākums pašvaldību informēt par kriminālprocesa pieņemšanu lietvedībā vai apsūdzības celšanu personām, kamēr lietu nepabeidz prokuratūrā vai nenosūta to tiesai.”

KNAB savā atbildē “Dzirkstelei” arī vēlreiz akcentēja, ka pašvaldība “visos kriminālprocesa posmos var izmantot tiesības gan piekrist, gan atteikties tikt atzītai par cietušo; izvēles maiņa nav nekādā mērā ierobežota”, kā to nosaka Kriminālprocesa likuma 96.pants.

KNAB arī “Dzirkstelei” uzsvēra: “Faktam, ka persona, šajā gadījumā – pašvaldība, nepiekrīt tikt atzītai par cietušo, ka tai ar noziedzīgu nodarījumu radīts mantiskais zaudējums, nevajadzētu ietekmēt kriminālprocesa turpmāko virzību.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

KNAB laikrakstam skaidroja arī, ka brīdī, kad lieta būs nonākusi tiesā, tur pašvaldība vēl joprojām var tikt atzīta par cietušo krimināllietas iztiesāšanā, ja tiesai tiek pieteikts šāds lūgums. Taču šāda iespēja pašvaldībai būs tikai pirmās instances tiesā un līdz brīdim, kad tiks uzsākta tiesas izmeklēšana.

Jau vēstīts, ka KNAB saistībā ar bijušās Bērzu skolas ēkas pārbūves procesā konstatētajiem iespējamajiem likumpārkāpumiem ir uzsācis kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma 319.panta pirmo daļu, 177.panta pirmo daļu un 275.panta otro daļu (valsts amatpersonas bezdarbība, krāpšana un dokumentu viltošana un viltotu dokumentu izmantošana mantkārīgā nolūkā).

Līdzīgi raksti

Reklāma

Komentāri ir slēgti

Komentāri (6)

  1. Un morāls kaitējums? Tāda kriminālprocesa ierosināšana uzticību pašvaldībai nevairo.

  2. Cietušie drīkst daudz jautāt un saņemt atbildes. Būt aktīvi. Malā stāvētājs tā arī stāv malā un tēlo nezinīti.

    5
    1
  3. Raksta autors neizprot jedzienu”tekstpratība”.

  4. Un kā jūs saprotat tekspratību? Nogludināt informāciju kādam patīkamā veidā? Ir labi, ka tiek atspoguļotas personas runas īpatnības un pasniegšanas veids, kā arī faktu izklāsts. Izskaistinātās frāzes ir tik garlaicīgas, ka tauta pat nelasa. Bet īstenībā jāsāk ar to, ka jādomā, ķā publiski runā.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.

casibom giriş casibom bahsegel jojobet