Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Vietējos politiķus nepārsteidz EP vēlēšanu rezultāti Gulbenes novadā

Deputāts Intars Liepiņš uzskata, ka vēlētājiem novadā sarosīties lika ģeopolitiskā situācija

Foto: Gatis Bogdanovs

Gulbenes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes projektu vadītājs Lauris Šķenders, kurš Eiropas Parlamenta vēlēšanās kandidēja no saraksta “Latvijas attīstībai”, Gulbenes novadā ieguva 1028 vēlētāju balsis, un šīs partijas sarakstā novada vēlētāji viņu bija ierindojuši tūlīt aiz Ivara Ijaba un Arta Pabrika. Kopumā Latvijas vēlētāji viņu no 18.vietas sarakstā pacēla uz 10.vietu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Dzirkstelei” viņš teica – jau pirms vēlēšanām viņš zinājis, ka ievēlēts netiks. Citādi varētu būt vien tad, ja par L.Šķendera kandidatūru nobalsotu viss Gulbenes novads. Viņš pozitīvi vērtē, ka šoreiz Eiropas Parlamenta vēlēšanās iedzīvotāju aktivitāte ir bijusi salīdzinoši lielāka, kaut būtu gribējies, lai uz vēlēšanām aiziet puse balsstiesīgo un vairāk.

“Ar savas partijas rezultātiem šajās vēlēšanās esmu ļoti apmierināts – esam trešajā vietā! Mums ir viens Eiropas Parlamenta deputāts – I.Ijabs, ar ko ļoti lepojamies,” sacīja L.Šķenders.

L.Šķenders godam ir izturējis ugunskristības Eiropas Parlamenta vēlēšanās – to “Dzirkstelei” uzsvēra Gulbenes novada deputāts Normunds Mazūrs, kurš pārstāv partiju “Latvijas attīstībai”. Viņš kopumā ir priecīgs par savas partijas vēlēšanu saraksta rezultātiem. N.Mazūrs piebilst, ka cilvēki ir nobalsojuši par tiem, kuriem uzticas. Viņš uzsvēra, ka personības no partijas “Latvijas attīstībai” ir pamanītas un vērtētas gan novadā, gan Latvijā ne tikai aizvadīto vēlēšanu sakarā, bet jau ilgākā laika posmā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Jaunās Vienotības“ panākumi – negaidīti

Tik lielus panākumus “Jaunajai Vienotībai” šajās vēlēšanās nebija prognozējis Gulbenes novada deputāts Gunārs Ciglis, kurš ir iekļāvies partijas “Latvijas attīstībai” sarakstā, pats nebūdams šīs partijas biedrs. “Dzirkstelei” viņš teica – nav gaidījis, ka “Jaunā Vienotība” iegūs divas deputātu vietas Eiropas Parlamentā. Saprotams esot, ka netika ievēlēts Arturs Krišjānis Kariņš.

G.Ciglis priecājas, ka Eiropas Parlamentā ir iekļuvis I.Ijabs, kurš ir “salīdzinoši zinošs un aktīvs, runājošs deputāts, kurš aiznes vēstījumu no Latvijas” un arī pilnībā pārvalda ne tikai angļu, bet arī vācu valodu.
Nemaz par “Jaunās Vienotības” panākumiem nebrīnās šīs partijas pārstāvis Gulbenes novada domē, deputāts Intars Liepiņš. “Dzirkstelei” viņš sacīja: “Redzams, ka vēlētāji izmantojuši iespēju likt gan plusus, gan mīnusus konkrētiem kandidātiem. Tā ir demokrātiskā izvēle. Arī pats kā vēlētājs izmantoju šādu savu uzskatu paušanas instrumentu. Man gribētos, lai mēs Eiropā vairāk sadzirdam Ukrainas vajadzības, tāpēc Eiropas Parlamentā vēlos redzēt tos, kuri šajā ziņā neklusēs un kuri tiks sadzirdēti.”

I.Liepiņš arī izteica gandarījumu par to, ka no “Apvienotā saraksta” Eiropas Parlamentā ir ievēlēts Reinis Pozņaks. Runājot par vēlētāju aktivitāti, I.Liepiņu patīkami pārsteidzis tas, ka arī viņa paziņu lokā šoreiz vēlēšanās ir piedalījušies pat tie, kuri parasti šādus pasākumus ir ignorējuši. Viņš uzskata – tas ir saistīts ar spriedzi sabiedrībā saistībā ar Krievijas uzsākto un turpināto karu Ukrainā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nozīme bija plusiem un svītrojumiem

“Kopumā “nacionāļiem” ir veicies labi, protams, vienmēr varētu vēlēties vēl labākus rezultātus,” “Dzirkstelei” teica Gulbenes novada deputāte Guna Pūcīte no Nacionālās apvienības ““Visu Latvijai!”-”Tēvzemei un Brīvībai/LNNK””. Par to, kas šajās vēlēšanās izbrīnīja, viņa teica: “Vēlētāji liek plusus un arī svītro kandidātus. Saprot, ka tādā veidā vēlēšanu sarakstā var dabūt uz augšu to cilvēku, kuru grib atbalstīt. Arī “nacionāļu” sarakstā lauksaimnieks Kaspars Gerhards ir svītrots (vēlētāji viņu no 7.vietas sarakstā ir pārcēluši uz pēdējo – 18. – vietu – red.),” teica G.Pūcīte.

“Nacionāļu” saraksta līderim Eiropas Parlamenta līdzšinējam deputātam, viceprezidentam Robertam Zīlem vēlētāju piešķirtie 68 224 plusi un 3925 svītrojumi ļāva kopumā saglabāt līdera pozīcijas. Savukārt 14.Saeimas deputātu Rihardu Kolu vēlētāju piešķirtie 39 464 plusi pacēla no 3.vietas sarakstā uz 2.vietu.
G.Pūcīte novērtēja, ka “diezgan labs starts vēlēšanās ir bijis konkurentu partijai – “Latvijas attīstībai”, ņemot vērā skandālu ar “aplokšņu nešanu” un “sponsorēšanu””. Viņai licies – šīs vēlēšanas minētajai partijai paies vispār bez rezultātiem, tomēr tā nav, vienu Eiropas Parlamenta deputāta vietu – I.Ijabam – partija ir ieguvusi.

Savukārt par “Jaunās Vienotības” panākumiem G.Pūcīte teica: “Šīs partijas cilvēki Latvijas sabiedrībai ir zināmi jau ilgstoši. Tā ir stabilitātes iezīme. Šoreiz atkārtojās tas pats, kas novērots iepriekšējās Saeimas vēlēšanās. Cilvēki vēlas lai vai kādu, bet drošību.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņa piebilda, ka zināmajam kandidātam no “Jaunās Vienotības” saraksta privātos avioreisus darba darīšanās piedeva Rīgas vēlētāji, daļēji – Zemgales un Vidzemes vēlētāji, bet nemaz nepiedeva vēlētāji Kurzemē.

Pārstāvētas dažāda elektorāta intereses

Partija “Latvijas Reģionu Apvienība”, kuru pārstāv Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andis Caunītis, Eiropas Parlamenta vēlēšanās piedalījās “Apvienotajā sarakstā”. Par vēlēšanu rezultātiem A.Caunītim pārsteigumu nav, ņemot vērā nobalsojušo skaitu.

A.Caunītis nav pārsteigs arī par “Saskaņas” iegūto vienu deputāta vietu Eiropas Parlamentā līdzšinējam tā deputātam Nilam Ušakovam. “Tas parāda, ka noteikts elektorāts arī par savām kandidatūrām balso,” teica A.Caunītis. Par “Saskaņas” sarakstu Latvijā kopumā tika atdoti 7,14 procenti balsu, Gulbenes novadā – 2,42 procenti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Par “Apvienotā saraksta” iegūto vienu deputāta vietu A.Caunītis pauda gandarījumu. Tajā pašā laikā viņš teica – ir pārliecinājies, ka R.Pozņaku no “Apvienotā saraksta” vēlētāji vizuāli sajauca un piedēvēja viņam piederību pavisam citai partijai, kura pārstāv krievvalodīgo intereses, tā ka partiju priekšvēlēšanu bukleti ar mazāk pazīstamu deputātu kandidātu attēliem reizēm vēlētājos ir viesuši apjukumu. “Nekad nebiju iedomājies, ka tā var notikt,” sacīja A.Caunītis.

Viņš jau ir domās par pašvaldību 2025. un 15.Saeimas 2026.gada vēlēšanām, lai būtu zinoši politiķi, “kuri šeit, Latvijā, iekšienē strādā”. A.Caunītis piemin “Jauno Vienotību”, no kuras perspektīvi politiķi savulaik jau tika ievēlēti Eiropas Parlamentā, un partijā uz vietas, Latvijā, nepalika tik spēcīgi cilvēki, kuri varētu te darboties.

Jāgatavojas pašvaldību vēlēšanām

“Mazliet izbrīna tik liels “Jaunās Vienotības” atbalsts. Tātad tās negācijas, kas nāca pār šo partiju, nespēja mazināt šīs partijas pieredzējušo līderu lielo ieguldījumu Eiropas jautājumu risināšanā. Tajā pašā laikā K.Kariņš tika attiecīgi novērtēts. Nacionālā apvienība un “Apvienotais saraksts” tika novērtēti kā nozīmīgs balsts Ukrainai karā pret imperiālistisko Krieviju un kā savas Latvijas valsts stiprinātāji. Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) atkal pietrūka balsu,” “Dzirkstelei” sacīja Gulbenes novada deputāts no ZZS, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Normunds Audzišs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņaprāt, šajās vēlēšanās “lielu lomu labam rezultātam sniedz tautā atpazīstamas personas”. Bet ZZS par sava saraksta līderi izvēlējās 14.Saeimas deputātu Hariju Rokpelni. N.Audzišs viņu raksturoja kā jaunu, enerģisku ar labu izaugsmes potenciālu apveltītu kandidātu.

Par savas partijas neveiksmi šajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, neiegūstot nevienu vietu, N.Audzišs teica: “Šoreiz nesanāca, bet atpazīstamība rūdās smagā darbā nākotnes vārdā. Izskatās, ka ZZS arī vairāk asociējas ar vietējo, iekšzemes, savas valsts jautājumu aizstāvētāju, risinātāju partiju, jo mēs esam par stipriem reģioniem, par ekonomiskās attīstības veicināšanu novados, par iedzīvotāju labklājību. Protams, mēs esam par Ukrainas uzvaru un Latvijas drošību un neatkarību. Uz nākamajām vēlēšanām mēs būsim daudz stiprāki.”

Bez rezultāta Eiropas Parlamenta šīs vēlēšanas ir pagājušas “JKP Jaunajai konservatīvajai partijai”. Šīs partijas pārstāve Gulbenes novada domē un priekšsēdētāja vietniece Guna Švika “Dzirkstelei” teica: “Prognozējām, ka būs tieši tā. Cerējām, ka rezultāts būs mazliet labāks. Paldies gulbeniešiem, jo šeit mūsu partijai Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir labāks rezultāts (2,06 procenti vēlētāju balsu – red.) nekā vidēji Latvijā (1,5 procenti – red.). Jāteic, ka mūsu partijai priekšvēlēšanu kampaņa bija ļoti minimāla. Tam nebija naudas.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Par šo vēlēšanu Latvijas rezultātiem kopumā G.Švika sacīja: “Cilvēki maz lasa priekšvēlēšanu programmas – es tā domāju. Cilvēki balsoja par personībām. Par jau zināmajiem. Par tiem, par kuriem agrāk ir balsojuši, un tagad turpināja balsot.”

#SIF_MAF2024 #stiprakopienastipravalsts

Projektu “Stipra kopiena – stipra valsts 2024” līdzfinansē “Mediju atbalsta fonds”
no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Par saturu atbild “Dzirkstele”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Komentāri ir slēgti

Komentāri (2)

  1. Kādi viņi “politiķi”, pat saeimā šī vārda cienīgi ir uz pirkstiem saskaitāmi.Neviens sevi cienošs uzņēmējs , viņus savam uzņēmumam tuvumā nelaistu.

    13
  2. Priecāties par Ījābu – tā jau ir diagnoze!
    Un vispār, no ievēlētajiem nav neviena adekvāta. NEVIENA!

    6
    1
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.

casibom giriş casibom bahsegel jojobet