Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Reģionu ziņas

foto: Sandra Pumpure

Saglabā seno amatu prasmi

Lai saglabātu seno amata prasmi – pļaušanu ar rokas izkapti, Aizkraukles novada Aiviekstes pagastā jau daudzus gadus notiek sacensības pļaušanās ar rokas izkapti.
Tuvojoties vasaras pilnbriedam, “Kalna Īvānos” atkal pulcējās pļāvēji no Pļaviņām, Aiviekstes, Skrīveriem, Jaunjelgavas, arī Jēkabpils. Šoreiz gan dalībnieku vidū nebija bērnu un pusaudžu, bet pārējās vecuma grupas bija pārstāvētas — no jauniešiem līdz pat senioriem, jo, kas reiz apguvis pļaušanas prasmi, liek to lietā šajās sacensībās gadu no gada. Daudzi dalībnieki bija jau ar lielu pļaušanas un sacensību stāžu, bet allaž ir arī kāds jaunpienācējs. Pļaušanai tiek sagatvots noteikta izmēra lauciņš, kura lielums atkarīgs no pļāvēja vecuma. Bērniem un jauniešiem tas ir mazāks. Vērtējot pļāvējus, tiek ņemts vērā ne tikai pļaušanas ātrums, bet arī gludums un tīrība.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

— Laikraksts “Staburags”

Par 42 000 eiro izķers kļaiņojošus dzīvniekus

Bauskas novadā par nepilniem 42 000 eiro tiks izķerti klaiņojoši suņi un kaķi, kā arī apdzīvotās vietās ieklīduši citi dzīvnieki.
Bauskas novada pašvaldības izsludinātajā iepirkumā par «Klaiņojošo suņu un kaķu, kā arī apdzīvotās vietās ieklīdušu citu dzīvnieku izķeršanu Bauskas novada administratīvajā teritorijā» saņemts viena pretendenta piedāvājums, kas arī atzīts par atbilstošu minēto darbu veikšanai. Šos darbus īstenos Ropažu novadā reģistrēts komersants SIA «Sociālais uzņēmums «Ulubele»». Līguma darbības laiks paredzēts 12 mēneši vai līdz periodam, kad kopējā sniegtā pakalpojuma summa sasniedz noteikto līgumcenu.
Diemžēl klaiņojošu dzīvnieku skaits novadā nemazinās, neskatoties uz to, ka kaķu kolonijas ir apzinātas, izķertas un tajās tiek atvesti atpakaļ sterilizēti veselie kaķi.
Pērn īstenots arī preventīvs pasākums attiecībā uz suņu čipēšanu – mazturīgajām personām un pirmās, otrās grupas invalīdiem ar «Dzīvnieku policiju» veikta sociāla akcija, kuras laikā vairāk nekā 60 mājsaimniecībās dzīvnieki tika čipēti. Vai to varēs turpināt arī šogad, nav zināms.

— Laikraksts “Bauskas Dzīve”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Trīs jauni tūrisma maršruti

Uzsākot aktīvo tūrisma sezonu, Alūksnes Tūrisma informācijas centrs sagatavojis trīs jaunus maršrutus Alūksnes vēstures stāstu aizraujošākai iepazīšanai. Izveidotie maršruti aicina “ceļot dziļāk” un atpūtu apvienot ar izziņu, izmantojot iespēju pastaigu pa pilsētu padarīt mērķtiecīgāku.
Vissenākā pilsētas vēsturē aizved maršruts “Viduslaiku varenības mantojuma tūre”, kas aicina iepazīt divus cietokšņus divās valstīs. Cauri 17. gadsimtam līdz mūsdienām ved maršruts “Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē”, ļaujot iepazīt vācu mācītāja un skolotāja Ernsta Glika nozīmi Alūksnes un Latvijas vēsturē. Savukārt Latvijas kultūras kanonā iekļauto kapu kopšanas tradīciju tuvāk ļaus izzināt maršruts “Mazais loks pa Alūksnes Lielajiem kapiem”.
“Alūksni īpašu padara atrašanās vieta un bagātie vēstures stāsti, kuri izteiksmīgi nolasāmi pilsētvidē. Jaunie tūrisma maršruti ir labs rīks pilsētas un tās pagātnes iepazīšanai gan novada iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem,” stāsta Alūksnes Tūrisma informācijas centra vadītāja Iveta Veļķere.

— Laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Viesojas Ordeņu brālības biedri

Alūksnē notika biedrības “Latvijas Ordeņu brālība” 26. salidojums. Alūksne salidojuma stafeti pārņēma no Tukuma, bet nākamais plānots Sēlijas pusē.
Alūksni apmeklēja pavisam 98 biedrības biedri, kuru vidū bija arī augstākā valsts apbalvojuma saņēmēji kuri vēl nav iestājušies šajā organizācijā. Svētkos piedalījās arī pieci augstākā apbalvojuma saņēmēji no Alūksnes novada. Novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Jānis Sadovņikovs salidojuma svinīgās atklāšanas laikā pauda pateicību ikvienam dalībniekam par neatsveramo devumu Latvijas sabiedrībai. Savukārt Ordeņu brālības domes priekšsēdētājs Juris Griķis pasniedza biedra karti trīs jauniem biedrības biedriem un uzsvēra prieku par salidojuma norisi Alūksnē. “Paldies cilvēkiem, kuri mūs uzņēma. Alūksne ir skaista, brīnišķīga pērle, un cilvēku laipnība to padara vēl īpašāku! Mums ir prieks, ka varam apskatīt mūsu dzimto Latviju, šoreiz pabūt Alūksnē! No šīs tikšanās guvām daudz pozitīvu iespaidu,” pēc salidojuma pauda J. Griķis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

— Laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Lielupē ielaiž 30 000 līdaku mazuļu

Jelgavas novada pašvaldība Lielupē palaidusi 30 000 līdaku mazuļu, informē pašvaldība.
Zivju mazuļi iegādāti Rūjas zivju audzētavā. Lielupē tie ielaisti Jaunsvirlaukas pagasta Staļģenē sadarbībā ar makšķerēšanas sporta klubu “Lielupes brekši”, Pārtikas un veterināro dienestu, Valsts vides dienestu, pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu “BIOR”. Zivju resursi papildināti ar Zivju fonda atbalstu. Kopējās projekta izmaksas ir 11 616 eiro.
Jelgavas novada pašvaldība informē, ka kopš 2017. gada organizē zemūdens medības Lielupes posmos Jelgavas novada administratīvajā teritorijā. 2019. gadā ieviesta arī licencētā makšķerēšana Lielupes posmā no Staļģenes tilta līdz Bauskas novada administratīvās teritorijas robežai. Viens no licencēto zemūdens medību un licencētās makšķerēšanas mērķiem ir organizēt zivju resursu regulāru pavairošanu.

  1. un 2020. gadā ar Zivju fonda atbalstu Jelgavas novada pašvaldība veiksmīgi realizējusi projektus, iegādājoties un Lielupē ielaižot 51 000 zandartu mazuļu. Savukārt 2021. gadā ar fonda atbalstu pašvaldība īstenoja projektu, iegādājoties un Lielupē ielaižot 35 000 līdaku mazuļu.

— Laikraksts “Zemgales Ziņas”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirmo reizi rīko adīšanas festivālu

Vispasaules publiskās adīšanas dienā Smiltenes novadā pirmo reizi notika adīšanas festivāls. Pulcējot teju 80 dalībniekus no dažādām vietām, rokdarbnieki un citi interesenti aizvadījuši rosīgu dienu jaukā un sirsnīgā kompānijā.
Adīšanas festivāls norisinājās tautas lietišķās mākslas studijas (TLMS) “Smiltene” ēkas pagalmā, līdz ar to bija pamanāms arī garāmgājējiem.
Uz festivālu interesenti bija mērojuši ceļu ne tikai no Smiltenes novada vairākiem pagastiem, bet arī no Valkas, Valmieras, Cēsu un vēl tālākām vietām, tostarp no Siguldas, Ludzas un Jelgavas puses. Festivālā tika rīkotas divas meistarklases – dziju krāsošana ar dabas materiāliem, kuru vadīja Inga Krūmiņa, Lēdurgas kultūras nama rokdarbu studijas “Aģe” vadītāja, un zeķu adīšanas meistarklase Ilzes Hakas vadībā. Bija aplūkojama arī adījumu izstāde, varēja iegādāties izstrādājumus “Evitas darināts”, kā arī papildināt dzijas krājumus. Tos piedāvāja vairāki tirgotāji, tostarp “Dziju busiņš”, kas šajā reizē bija piestājis Smiltenē.
Šādu pasākumu rīko biedrība “Smiltenes Pūra Lāde”, TLMS “Smiltene” un Smiltenes Kultūras centrs.

— Laikraksts “Ziemeļlatvija”

Pašvaldības izdevumu izdos retāk

Valkas novada pašvaldība lēmusi bezmaksas informatīvo izdevumu “Valkas Novada Vēstis” turpmāk izdot reizi trijos mēnešos jeb četras reizes gadā.
Ņemot vērā sarežģīto novada pašvaldības budžeta situāciju un “Latvijas Pasta” tarifa par piegādi sadārdzināšanos gandrīz trīs reizes, pašvaldības izdevums vairs neiznāks reizi divos mēnešos, kā tas bija līdz šim. Šis izdevums iznācis mūsdienīgākā izskatā un ir arī daļēji krāsains.
“Valkas Novada Vēstis” turpmāk iespiedīs SIA “Poligrāfijas grupa Mūkusala”. Iepriekšējie izdevuma numuri iespiesti tipogrāfijā “Latgales Druka”.
“Novada pašvaldības galvenais uzdevums ir nodrošināt, lai katram novada iedzīvotājam būtu brīva piekļuve informācijai par pašvaldības lēmumiem, paveikto, iecerēm un notikumiem novadā. Šī iemesla dēļ pašvaldība dara visu iespējamo, lai tomēr šis bezmaksas izdevums iedzīvotājiem būtu pieejams. Jāņem vērā, ka ne visiem novada iedzīvotājiem ir pietiekamas datorprasmes vai pieejams viedtālrunis, lai informāciju izlasītu internetā. Tāpat ir iedzīvotāji, kuru ikmēneša ienākumi vai pensijas nav pietiekami lielas, lai spētu regulāri iegādāties cita veida izdevumus,” skaidro novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis.
— Laikraksts “Ziemeļlatvija”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

#SIF_MAF2024 #manspagastsmanapilsēta

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Dzirkstele” un reģionālie laikraksti. Publikācija tapusi projektā “Mans pagasts, mana pilsēta” sadarbībā ar laikrakstiem “Staburags”, “Zemgales Ziņas”, “Bauskas Dzīve”, “Ziemeļlatvija”, “Alūksnes un Malienas Ziņas” un “Latvijas Avīze”.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.

casibom giriş casibom bahsegel jojobet