Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Iedzīvotāji Gulbenē saņem skaidrojumus, ko darīt “X stundā”

Par to, ko likt “72 stundu mugursomā”, stāsta Zemessardzes kājnieku bataljona pārstāvis Eižens Petrovičs. Foto: Gatis Bogdanovs

Pagājušajā sestdienā Gulbenes stadionā notika informatīvā diena “Bruņojies ar zināšanām!”, ko sakarā ar kampaņu “72 stundas. Kā rīkoties krīzes gadījumā” organizēja Aizsardzības ministrija un Zemessardze sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Aicināts bija ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš vēlējās zināt, kā rīkoties jebkuros ārkārtas gadījumos, pilnveidot savas teorētiskās zināšanas un pat iesaistīties praktiskās nodarbībās. “Dzirkstele” novēroja, ka apmeklētāju nebija daudz, tomēr jautājumu netrūka un daudzi savus spēkus izmēģināja piedāvātajās aktivitātēs.

Sastaptie gulbenieši Andra Puļļa, Kristīne Fjodorova un Andris Martuzāns atzina, ka informatīvā diena ir bijusi interesanta un noderīga.

Ietērpties ugunsdzēsēju formā bez palīdzības ir gandrīz vai “neiespējamā misija”. Foto: Gatis Bogdanovs

“Šis pasākums man deva ļoti, ļoti daudz jaunu zināšanu. It sevišķi jau par to, kam jābūt sagatavotam mājās, ja pienāk tā krīzes situācija. Visas šīs lietas neaizņem daudz vietas un neprasa lielus līdzekļus. Katrs mājās atradīs stūrīti vai plauktu, kur to glabāt, un mēs jutīsimies drošāki visādiem gadījumiem, jo mēs neviens nezinām, kas var atgadīties jau rītdien. Daudz kas jau, protams, bija zināms, bet bija arī lietas, ko dzirdējām pirmoreiz. Es personīgi nekad agrāk nebiju dzirdējusi par ūdens attīrīšanas tabletēm, izrādās, ir arī tādas. Vai to kādreiz nāksies izmantot, nezinu, bet sapratu, ka vismaz tam minimumam, tai pamatpakai ir jābūt katram cilvēkam. Mēs arī piedalījāmies zināšanu spēlē, ko piedāvāja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji, un testu veicām bez kļūdām, jo ir jau lietas, kas ir loģiski saprotamas un zināmas, bet arī tās nenāk par sliktu kādreiz atkārtot. Taču pieļauju, ka jauniešiem un bērniem viens otrs jautājums liktos sarežģīts,” savu viedokli pauda K.Fjodorova.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Pārbaudīt ūdens strūklas pretspiedienu drošāk ir, atbalstoties pret pieaugušo. Foto: Gatis Bogdanovs

Savukārt A.Martuzāns uzsvēra, ka gataviem ir jābūt visām likstām. “Katastrofas jau var būt dažādas, un visiespējamākās no tām ir saistībā ar plūdiem un vētrām. Mēs redzam, ka plūdi Latvijā nemaz nav tik neierasta lieta un no tā mēs neviens neesam pasargāti. Kas attiecas uz militāru iebrukumu vai visu, kas ar to saistīts, tad tam es īsti neticu, tomēr pārliecības, ka tas nekad nenotiks, man īsti nav. Es ceru, ka man to visu nekad dzīvē nevajadzēs, bet tomēr par šīm lietām mums ir jābūt zinošiem,” teica A.Martuzāns.
Iedzīvotāji tika aicināti mājās turēt gatavībā ārkārtas gadījumu somu, lai, dodoties prom no mājokļa, viss nepieciešamais tiktu paņemts līdzi. Tāpat tika skaidrots, kā rīkoties ķīmiska piesārņojuma gadījumā, sprādzienbīstamu priekšmetu atrašanas gadījumos un kur saņemt palīdzību un uzticamu informāciju, kas mūsdienās nebūt nav mazsvarīgi. Skaidrojumus iedzīvotājiem sniedza Valsts policijas, pašvaldības policijas, Zemessardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāvji.

Gulbeniete Gunta, kura nevēlējās nosaukt savu uzvārdu, pasākumu apmeklēja kopā ar savu jauno paaudzi un teica, ka atrast sev nodarbi vai iegūt jaunas zināšanas šeit varēja katrs apmeklētājs.

“Nu principā jau šis pasākums interesēja gan pašu, gan jauno paaudzi, un viss, ko šeit redzējām un dzirdējām, ir noderīgs jebkurā vecumā. Mazajām jau tikai vajadzēja padalīties ar info, ka ir tāds pasākums, viņas jau uzreiz bija gatavas nākt. Daudz ko jaunu uzzināju par armiju, un tagad ir daudz lielāka izpratne par to, kā jārīkojas krīzes situācijās. Es domāju, ka pasākums bija ļoti noderīgs un šis laiks nebūt nav pavadīts velti,” sacīja Gunta.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Par rīcību ķīmiskā piesārņojuma gadījumā un sprādzienbīstamu priekšmetu atrašanas gadījumos stāstīja Zemessardzes 26. kājnieku bataljona galvenais virsseržants Arvis Solims. Foto: Gatis Bogdanovs

#SIF_MAF2024 #stiprakopienastipravalsts

Projektu “Stipra kopiena – stipra valsts 2024” līdzfinansē “Mediju atbalsta fonds”
no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild “Dzirkstele”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Komentāri ir slēgti

Komentāri (11)

  1. Tā arī nesapratu, kur dabūt gāzmasku, sauso spirtu u.c. nepieciešamo, lai sagatavotu palikšanas somu, jo bēgt diez vai ļaus.

    7
    2
  2. Kāda soma? Tas jau ir pierādīts, ka nepaspēs vēl sirēnas ieslēgt, ka visa Latvija jau būs noklāta ar raķetēm.
    Armijnieki uzvedas kā mazi bērni smilšu kastē.

    13
    6
  3. A es zinu ,kas jādara! Jāslēpjas Spārītes parkā! Vot tā!

    18
    2
  4. Sasmējos!!!! Malacis! Un vēl arī Emzes parkā!

    16
    2
  5. Jā un nekādā gadījumā neslēpties pagrabos, jo raķetes mērķēs tieši pa gurķu un ievārijuma burkām.Redzot kas tajos dienestos laiž muļķi , bijušie palīgstrādnieki, bijušās pārdevējas, bērnu dārza audzinātājas, u.t.t ,nav jābrīnās par to līmeni.

    10
    4
  6. Veca karalauka gudrība. Lai civilajiem iedvestu bailes un paniku, vislabākais mērķis ir viņu gurķu un zapftes burka.

  7. Kā jūs visi smejaties… tad kad pienaks tāda stunda būsiet pirmie kas ar pilnām biksēm skrieniet un bļaustīties pēc palīdzības. Nesaprotu tādus vieglprātīgus cilvēkus ar cāļa smadzenēm. Kauns par jums.

    2
    11
  8. Ļoti labs pasākums, bet diemžēl interese netiek izrādīta. Ja jau neinteresē pieaugušajiem, tad būtu dēļ saviem bērniem vairāk aizgājuši, lai jau tagad ko iemācās, ar cerību ka nenāksies nākotnē pielietot, bet kopumā tā ir ļoti noderīga informācija.

    5
    12
  9. Kādi te joki! Par slēpšanos parkā teica pats Caunītis. Un es viņam ticu! Patversmju nav,jāslēpjas parkā,kur lieli koki. Kaut arī bikses pilnas.

    11
  10. Tāpat kā dzemdības nekas nenotiek pēc grāmatas kursiem vai instrukcijas. Cerams ka nebūs jāpiedzīvo tas x stunda

  11. Nez, un kā tad norakstīs visu, kas, karu gaidot, izšeptēts, ja tas karš beigās nemaz neatnāks?

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.

casibom giriş casibom bahsegel jojobet