Otrdiena, 16. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+5° C, vējš 1.79 m/s, R-DR vēja virziens

Izdots trešais "Michelin" ceļvedis Latvijā

“Michelin” atklāj savu jauno restorānu izlasi – “”Michelin” ceļvedis Latvijā 2026″.

Salīdzinot ar pagājušo gadu izlasei pievienoti trīs jauni restorāni! Trešajā ceļveža izdevumā kopumā ieteikti 34 restorāni: 27 atrodas Rīgā un septiņi citviet Latvijā. “Michelin” ceļvedī Latvijā izcelti divi restorāni, kas apbalvoti ar vienu “Michelin” zvaigzni, un pieci, kas saņēmuši “Bib Gourmand” apbalvojumu par izcilu ēdienu gatavošanu.

Gvendals Puleneks, “Michelin” ceļveža starptautiskais direktors, norāda: “Mēs esam priecīgi sveikt trīs jaunus restorānus “”Michelin” ceļvedī Latvijā 2026″ – īpaši izceļam “SMØR Bistro”, kas iekļauts ceļvedī ar “Bib Gourmand” apbalvojumu par lielisku ēdienu, kurā ietvertas franču un dāņu virtuves garšas. Apvienojumā ar siltu atmosfēru un stilīgu interjeru, tas ir arī pelnīts uzvarētājs mūsu Gada atklāšanas balvas kategorijā.”

“Michelin” zvaigznes

“Michelin” zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilu virtuvi, ņemot vērā piecus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāte, garšu harmonija, tehniskā meistarība, ēdienos paustā šefpavāra personība, un, kas ir ne mazāk svarīgi – konsekvence visā ēdienkartē un restorāna pastāvēšanas laikā.

“JOHN Chef’s Hall” un “Max Cekot Kitchen” Rīgā saglabā savu “Michelin” zvaigzni arī 2026. gadā.

Divi jauni “Bib Gourmand” apbalvojumi

“Bib Gourmand” apbalvojums izceļ restorānus, kas piedāvā labas kvalitātes ēdienu par lielisku cenu. 2026. gadā viens jauns restorāns pievienojas ceļvedim šajā kategorijā, bet otrs ir jau ceļveža izlasē iekļauts restorāns.

Nedaudz zem pilsētas rosības paslēpies pirmo reizi apbalvojumam pievienotais “SMØR Bistro” Rīgā. Tā ir moderna vieta, kurā noskaņu rada siltie terakotas toņi un marmora galdi. Ēdienkartē klasiskās gallu receptes apvienotas ar starptautiskām garšām, it īpaši Dānijas, kas izceļas pusdienu ēdienkartē ar smørrebrød sviestmaizēm galvenajā lomā. Piedāvājumā ir arī kopīgi baudāmi ēdieni, kā, piemēram, vesela akmeņplekste, kuras cena ir tikpat patīkama kā pats ēdiens.

“SMØR Bistro” ir arī “Michelin” speciālās balvas laureāts.

“H.E. Vanadziņš Cēsis”, kas jau ir iekļauts “Michelin” galvenajā izlasē, piedāvā vairāk nekā sākumā varētu šķist. Restorāna tradicionālā fasāde slēpj pārsteidzoši mūsdienīgas telpas ar draudzīgu atmosfēru, kas papildināta ar ēkas aizmugurē paslēptu terasi. Īsajā ēdienkartē dominē vietējie un sezonālie produkti – kas ir jūtams arī bārā, kur pašgatavotās sastāvdaļas uzlabo gan bezalkoholiskos dzērienus, gan kokteiļus. Pievienojot tam arī maciņam draudzīgas cenas un mājīgus viesnīcas numuriņus, tiek iegūts visaptverošs piedāvājums.

Šie restorāni pievienojas trim jau esošajiem “Bib Gourmand” restorāniem, kuri visi saglabājuši pagājušā gada apbalvojumus: “Milda” Rīgā; “Shōyu” Rīgā; “Snatch” Rīgā.

Divi jauni restorāni pievienojas “Michelin” galvenajai izlasei

Šogad galvenajā izlasē ir iekļauti 27 restorāni, no kuriem divi ir iekļauti ceļvedī pirmo reizi.

Velvētu ķieģeļu griestiem rotātais restorāns “The Catch” Rīgā ir māsas uzņēmums “Bib Gourmand” apbalvotajam restorānam “Snatch”. Galvenā zāle ar skatu uz marmora virsmas suši leti ir piepildīta ar patīkamu atmosfēru un apmeklētāju sarunām, taču mierpilnākas atpūtas cienītājiem ir iespēja baudīt maltīti arī klusākā un mājīgākā telpā aiz aizkara. Plašajā ēdienkartē ir japāņu iedvesmoti un iecienīti ēdieni, sākot no delikāta suši un kraukšķīgas tempuras līdz siltām zupām un uz japāņu galda grila pagatavotiem ēdieniem. Draudzīgā un enerģiskā komanda nodrošina nevainojamu apkalpošanu, bet profesionāli pagatavotie kokteiļi pārsteidz ar garšas notīm un krāsām.

Rīgas centra sirdī atrodas restorāns “Māsa” ar minimālistisku interjeru, kurā dominē klusināti pelēkie un maigi smilškrāsas toņi mijiedarbībā ar gaišu koku – nomierinoša krāsu palete, kas labi kontrastē ar restorāna pozitīvo un jauneklīgo enerģiju. Rūpīgi pagatavoti kokteiļi un nelielās uzkodas ir ideāls sākums pirms sātīgākiem pamatēdieniem. Lai arī vietējie produkti veido ēdienkartes pamatu, tās gars sniedzas tālāk par Latvijas robežām, iedvesmojoties no Vidusjūras un reizēm arī Āzijas garšām, lai radītu ēdienu baudīšanas pieredzi, kas vienlaikus ir gan kosmopolītiska, gan vietējās saknēs bāzēta.

Īpašās balvas

“Michelin” ceļveža kulinārijas apbalvojumi tiek piešķirti restorāniem kopumā, bet īpašās balvas tiek piešķirtas izcilām personībām un komandām, kas, pateicoties savai aizrautībai un prasmēm, spēj padarīt restorāna apmeklējumu neaizmirstamu.

Šāgada uzvarētāji

Gada atklāšanas balva – Kaspars Barsukovs restorānā “SMØR Bistro”

“SMØR” dāņu valodā nozīmē “sviests”, kas ir gan atsauce uz šefpavāra pieredzi Skandināvijā, gan uz viņa mīlestību pret sviesta izmantošanu franču virtuvē. Pēc atgriešanās mājās un simpātiskās brasērijas atvēršanas pilsētas centrā viņš piedāvā Rīgas iedzīvotājiem kaut ko nedaudz atšķirīgu – “smørrebrød” pusdienās, kam seko klasiska franču virtuve vakariņās.

Jaunā šefpavāra balva – Timofejs Monahovs restorānā “Seasons

Šis greznais restorāns perfekti sader ar luksusa viesnīcas “Grand Palace Hotel” interjeru. Kā liecina nosaukums, restorāna ēdienkarte cieši seko līdzi gadalaikiem, un radošais šefpavārs T. Monahovs neatstāj ēdienkarti nemainīgu uz ilgu laiku. Viņš lieliski pārzina savu amatu un pret sastāvdaļām izturas ar rūpību un cieņu, apvienojot klasiskās garšas ar mūsdienām. Viņu iedvesmo pasaules izcilākie gleznotāji, kā, piemēram, Marks Rotko, tāpēc nav pārsteigums, ka ēdieni ir krāsaini un vizuāli iespaidīgi.

Servisa balva – Sergejs Šiporovs un komanda restorānā “The Catch

Šis japāņu “izakaya” tipa restorāns padara vakaru neaizmirstamu! Tas daļēji ir vilinošo kokteiļu, maigā apgaismojuma un mājīgās atmosfēras dēļ, bet galvenokārt – pateicoties sirsnīgajai un draudzīgajai apkalpošanas komandai, kas padara maltīti šeit par patīkamu pieredzi no brīža, kad viesi ienāk restorānā. Ēdieni tiek pasniegti perfekti un ar rūpību, un visa pieredze plūst nevainojami no viena ēdiena uz nākamo.

Someljē balva – Ivars Kalniņš restorānā “Riviera

Šī senā brasērijas restorāna atmosfēra atgādina saulaino Vidusjūras reģionu, kas atspoguļojas ēdienu klāsta siltumā un vienkāršībā. Papildus tam ir plaša vīnu karte, kas ietver vairāk nekā 1000 pudeles no visas pasaules, padarot to par vienu no plašākajiem vīnu pagrabiem pilsētā. I. Kalniņš dāsni dalās savā pieredzē ar visu apkalpojošo personālu, kas nozīmē, ka katrs viesis vienmēr saņem konsultāciju par labākā vīna izvēli.

2025. gada “Michelin” ceļveža Latvijā pārskats

Kopumā ieteikti 34 restorāni, no kuriem trīs ir jauni, arī 2 restorāni ar vienu “Michelin” zvaigzni; 5 “Michelin” “Bib Gourmand” restorāni.

Latvijas restorānu izlasi veido pilna laika “Michelin” ceļveža inspektori, kuri savus ieteikumus sniedz, pamatojoties uz anonīmām pusdienām un vakariņām.

Pilnā “”Michelin” ceļveža Latvijā 2026″ restorānu izlase ir pieejama “Michelin” ceļveža tīmekļvietnē un bezmaksas “Michelin” ceļveža lietotnē, kur lietotāji var meklēt restorānus pēc to atrašanās vietas, virtuves veida vai citiem kritērijiem.

Latvijas restorānu izlasei pievienojas “Michelin” ceļveža viesnīcu izlase, kurā iekļautas unikālākās un aizraujošākās naktsmītnes Latvijā un visā pasaulē. Katra viesnīca ceļvedī ir izvēlēta tās neparastā stila, servisa un individualitātes dēļ, piedāvājot iespējas dažādiem budžetiem. Katru viesnīcu var rezervēt caur “Michelin” ceļvedi. Latvijas izlase ietver valsts iespaidīgākās viesnīcas, kā, piemēram, Rīgas “Grand Poet Hotel and SPA by Semarah”, greznu 19. gadsimta ēku, kuras bagātīgi dekorētais interjers ir veidots postmodernā skaistā laikmeta (Belle Époque) stilā, un “A22 Hotel”, bijušo ASV vēstniecību, kas tagad ir kļuvusi par modernu rezidenci ar savu personīgo “Michelin” zvaigžņu restorānu.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.