Ja kādreiz esat baudījuši kakao un nodomājuši, ka šis dzēriens ir debešķīgs, jums ir pilnīga taisnība. Kakao koka zinātniskais nosaukums ir Theobroma cacao, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē “Dievu ēdiens”. Šī debešķīgā dzēriena vēsture aizsākās pirms vairāk nekā 5000 gadiem, kad kakao piešķīra būtisku nozīmi kultūrai, ārstniecībai un reliģijai, turklāt kakao ceremonijas bija viens no svarīgākajiem rituāliem, kas apvienoja cilvēkus ar dievišķo. Tiem, kuri interesējas par kakao priekšrocībām, kakao dzeršanas ceremonijas nav nekas jauns. Šī garīgā un gardā tradīcija ar bagātu vēsturisko pagātni mūsdienās arvien straujāk gūst lielāku popularitāti un tiek uzskatīta par maģisku. Bet vai esat starp tiem, kuri nekad nav dzirdējuši par kakao ceremoniju? Esam gatavi pastāstīt, kas to padara tik īpašu un kāpēc tā varētu būt nozīmīga.
Kā radās kakao un kāpēc tas kļuva par ceremoniālu?
Lai izprastu kakao dzeršanas ceremonijas būtību un nozīmi, jāsāk no paša sākuma – ar kakao izcelsmi. Vēstures pētījumi liecina, ka omleki atklāja kakao aptuveni 1500–400 gadus pirms mūsu ēras. Omleki, kas pazīstami arī kā Meksikas pamatiedzīvotāji, dzīvoja tagadējās Meksikas centrālajā dienvidu daļā, kur viņi pirmo reizi sastapās ar kakao kokiem, to augļiem un kakao priekšrocībām. Vērojot, kā žurkas ēd kakao augļus, omleki nolēma tos izmēģināt paši – viņi sasmalcināja kakao pupiņas, sajauca tās ar ūdeni un dažādām garšvielām, tā aizsākot bagāto kakao dzērienu vēsturi. Tā kā gardais kakao kļuva par iecienītu dzērienu omleku vidū, zināšanas par tā garšu un priekšrocībām tika nodotas citām civilizācijām, tostarp maiju un acteku. Šīs civilizācijas ir īpaši saistītas ar ceremoniālo kakao, jo tās bija pirmās, kas to godināja, uzskatot, ka dievi ir dāvājuši cilvēcei kakao – tiešu saikni ar dievišķo.

Kā izskatījās kakao ceremonijas senajos laikos?
Senais ticējums, kas vēsta par to, ka kakao veido galveno saikni ar dieviem, veicināja kakao dzeršanas ceremonijas, kas ir saglabājušās līdz pat mūsdienām. Aplūkojot senās kakao ceremonijas, ir interesanti pieminēt, ka maiju un acteku radītās kakao receptes atšķīrās no mūsdienās izmantotajām. Kakao tika aromatizēts ar garšvielām un garšaugiem, piemēram, čili pipariem, piešķirot tam spēcīgu garšu un padarot to par iecienītu eliksīru, kas attīra un stimulē gan ķermeni, gan dvēseli.
Nesaldināta kakao ceremonijas, kuras bieži vien vadīja šamanis vai garīgais līderis, sapulcināja cilvēkus kopā. Garīgo un rituālu atmosfēru radīja dziedāšana, lūgšanas, meditācija, mūzika, dejas un, protams, dalīšanās ar kakao. Lai gan šo ceremoniju galvenais mērķis bija sazināties ar dievišķo, tās bija arī ļoti svarīgas, lai palīdzētu cilvēkiem rast iekšējo saikni, stiprinātu vienotību un vairotu cieņu.
Kā mūsdienās tiek rīkotas kakao ceremonijas?
Mūsdienās kakao ceremonijas ir atjaunotas un strauji attīstās. Bet kāds tagad ir to mērķis? Tradicionāli kakao ceremoniju mērķis bija saliedēt cilvēkus, veidot saikni ar dieviem un veicināt iekšējo attīrīšanos, vienlaikus baudot kakao. Mūsdienās kakao ceremonijas piedāvā cilvēkiem iespēju pulcēties pārdomātā telpā, baudīt rituālo dzērienu, nospraust mērķus, dalīties sirsnīgās atziņās vai ļauties meditācijai.
Modernās kakao ceremonijas parasti sastāv no vairākām daļām – viena ir veltīta kakao dzēriena garīgajām un fiziskajām priekšrocībām, savukārt otra var ietvert gongu mūzikas klausīšanos, dejošanu, elpošanas vingrinājumu veikšanu, meditāciju un citas relaksējošas aktivitātes. Kakao ceremonijas bieži tiek raksturotas kā maģiskas, jo tās sniedz iespēju veidot dziļāku saikni ar sevi un citiem ceremonijas dalībniekiem. Šī unikālā pieredze apvienojumā ar gardo kakao palīdz dalībniekiem ieklausīties sevī, sajust mīlestību un saikni pret sevi, kā arī apzināti sasniegt personīgos mērķus.

Kas padara ceremoniālo kakao tik īpašu?
Kakao ceremonijas pamatā ir pats kakao. Kas to padara unikālu? Ir svarīgi zināt, ka ceremonijās izmantotais kakao atšķiras no mums zināmā parastā kakao. Ceremoniālais kakao tiek rūpīgi pagatavots no kakao pupiņām, saglabājot visas uzturvielas un vērtīgos savienojumus.
Lai saglabātu tā labvēlīgās īpašības, kakao pupiņas tiek rūpīgi sagatavotas: tās tiek fermentētas, viegli grauzdētas, bet ne pārmērīgi apstrādātas, tām tiek noņemta miziņa un pupiņas tiek samaltas starp akmeņiem līdz tiek iegūta gluda kakao masa. Tā kā pupiņas netiek grauzdētas augstā temperatūrā, tajās saglabājas liela daļa vērtīgo vielu.
Ceremoniālajam kakao var būt raksturīgas dažādas garšas, tekstūras un piegaršas. Neatkarīgi no garšas, tās bagātīgais sastāvs neapšaubāmi sniedz priekšrocības:
- Rada laimes sajūtu. Kakao ir labi pazīstams ar garastāvokli uzlabojošo iedarbību, tāpēc ceremoniālā kakao baudīšana var pastiprināt prieka un gandarījuma sajūtu.
- Palīdz atslābināties.
- Bagātīgs dabīgo antioksidantu avots.
Ceremoniālo kakao iespējams pagatavot arī mājās
Ir maldinoši uzskatīt, ka ceremoniālo kakao iespējams baudīt tikai īpašu ceremoniju laikā. Nav stingru noteikumu par to, kā rīkot kakao ceremoniju. Jūs varat pievienoties grupai vai rīkot to mājās, vienatnē vai kopā ar ģimeni. Ceremoniālā kakao receptes nav sarežģītas; galvenā sastāvdaļa ir augstas kvalitātes kakao, kas garantē autentisku garšu un labvēlīgās īpašības.
Pamatnorādes ceremoniālā kakao pagatavošanai: samaliet kakao masu, pievienojiet tai siltu (ne verdošu) ūdeni un kārtīgi samiksējiet, izmantojot blenderi. Kakao dzērienu var aromatizēt pēc savas gaumes – ar sīrupiem, medu, kanēli vai čili. Ceremoniālā kakao baudīšanas laikā nodrošiniet mājās svinīgu, taču relaksējošu atmosfēru. Baudiet to vāji apgaismotā telpā ar nomierinošu mūziku, meditācijas laikā vai daloties mirklī kopā ar mīļoto cilvēku. Vissvarīgākais ir pilnībā ļauties šai maģiskajai ceremonijai, atvērt savu sirdi un gūt spēcīgo labumu, ko šis gardais kakao sniedz gan ķermenim, gan dvēselei.
Galvenā informācija:
- Kakao ceremonijas ir garīgi rituāli, kas vieno dalībniekus ar sevi, sabiedrību un dievišķo.
- Senās ceremonijas ietvēra dziedājumu, meditāciju un kopīgu dalīšanos ar kakao, veicinot attīrīšanos un vienotību.
- Mūsdienu ceremonijās šīs metodes tiek pielāgotas apzinātībai, mērķu noteikšanai un relaksācijai.
Latvijā komentē:
Pašvaldība prasa sakārtot tirdziņa norises vietu Gulbenē
Krievi ir jāiznīcina.
Raja komentē:
Darbā atgriezīsies Gulbenes novada bāriņtiesas priekšsēdētāja
Drīzāk Krastiņu vajadzēja atlaist.
Ddd komentē:
Darbā atgriezīsies Gulbenes novada bāriņtiesas priekšsēdētāja
Žēl ,Saulcerīte bija savā vietā.