Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Gulbenes novada pašvaldībā jau sāk iezīmēt nākamā gada budžetu; jādomā, kā vēl samazināt tēriņus 

“DARBS pie 2025.gada Gulbenes novada pašvaldības budžeta plānošanas ir sācies,” laikrakstam saka pašvaldības Finanšu nodaļas vadītāja Guntra Rone. Pašvaldības iestādes apzina savas vajadzības. Pēc tam izvērtēšanai pieslēgsies deputāti. FOTO: NO “DZIRKSTELES” ARHĪVA

Nav pamata domāt, ka Gulbenes novada pašvaldības rocība nākamgad kļūs lielāka un ka būs pietiekami ar jau veikto pagastu pārvalžu reorganizāciju, ar Gulbīša pamatskolas slēgšanu un ar pārmaiņām kultūras nozarē. Visticamāk, vajadzēs veikt vēl citus taupīšanas pasākumus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Pašvaldības iestādes gatavo finansējuma pieteikumus nākamajam gadam. Notiek sarunas par nākamā gada pašvaldības budžeta vadlīnijām, bet vēl nav skaidrības, kā būs ar minimālo mēnešalgu, kāds būs atbalsts no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda – vai būs vecais modelis vai ieviesīs jaunu. Ir daudz jautājumu, arī par skolotāju streika prasībām, kas tiešā veidā pašvaldības neskar, bet dotācijās tas atspoguļosies. Cerams, ka valsts pašvaldībām neuzliks vēl kādas papildu funkcijas bez līdzi dota finansējuma, piemēram, ugunsdzēsības jomu. Ir stingri saliktas prasības attiecībā uz pašvaldības policiju,” “Dzirkstelei” saka novada domes priekšsēdētājs Andis Caunītis.

Neesot zināms, vai nākamgad būs iespējams palielināt algas speciālistiem vai varēs tikai veikt obligāto minimālās algas palielināšanu pašvaldības darbiniekiem. Ja tā notikšot, pašvaldība nespēs konkurēt ar atalgojumu privātajā sektorā un tas var veicināt darbinieku aizplūšanu – uzskata A.Caunītis. Viņu uztrauc, ka, iespējams, nebūs, kas strādā par attiecīgo algu. Jau tagad, kā atzīst A.Caunītis, ir grūtības atrast speciālistu par tādu atalgojumu, kādu piedāvā pašvaldība.

Vēl domes priekšsēdētāju satrauc tas, vai finanšu krīzes dēļ neapstāsies projektu virzība. “Tādā gadījumā grūtības būs ar Eiropas struktūrfondu apguvi,” viņš saka.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jāatzīst, ka sporta organizatori nav nepieciešami

Gulbenes pilsētas pārvaldes vadītājs Gints Āboliņš “Dzirkstelei” saka: “Mans viedoklis – taupīt vēl var. Kur – to domes vadībai nosūtīju jau 1.martā. Piemēram, samazinot izdevumus atpūtai, kultūrai, sportam par 30 eiro uz novada iedzīvotāju. Tādējādi ietaupītu gadā pusmiljonu eiro. Gulbenes novadā šajā jomā tērējam vairāk nekā Alūksnē, Balvos un Madonā.”

Deputāts Atis Jencītis skaidro, ka, piemēram, sporta jomai jau ir samazināts finansējums tur, kur bija pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas. “Protams, ir vēl jāķeras klāt un jāpieņem šobrīd nepopulāri lēmumi. Domājot par nākamo gadu, būtu jāķeras klāt pie sporta organizatoriem. Ņemot vērā, ka Sporta pārvalde pasākumus vienmēr organizē kopā ar biedrībām, sporta organizatori nav nepieciešami,” viņš saka.

Deputāts Normunds Audzišs uzskata: “Nākamajā gadā plānojas dažādas budžetu ietekmējošas iniciatīvas, bet tas nenozīmē, ka būs slikti. Jāiemācās budžetā palielināt līdzekļus un tos pareizi ieguldīt. Taupīt samazinot nenozīmē, ka būs efektīvāk! Budžets pa pozīcijām un summām ir prognozējams. Tās mainās no katras iestādes vajadzībām un prioritātēm, lai nodrošinātu obligāto pašvaldībai uzticēto pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem un brīvās iniciatīvas dažādu projektu realizēšanai.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Deputāts Gunārs Ciglis domā, ka pašvaldībai nāksies rūpīgi izvērtēt, kurus projektus realizēt un kurus pagaidām ne, kuri var pagaidīt divus, trīs vai četrus gadus. Tajā pašā laikā viņš atgādina, ka Eiropas Savienības līdzfinansētajos projektos nauda ir jāapgūst līdz 2027.gadam, kad beigsies šis plānošanas periods.

Ja pašvaldībās taupīs, bet valstī ne, tas ir netaisni

G.Ciglis uzskata – nebūs taisnīgi, ja pašvaldībās visu samazinās, bet valstī atradīs finanšu pieaugumu kopumā, lai paaugstinātu algas, sākot ar Valsts prezidentu un beidzot ar ministriem. Deputāts domā, ka uzdos arī pašvaldībās solidāri darbiniekiem palielināt algas. “Tā īsti nevarēs tālāk dzīvot,” saka G.Ciglis. Tomēr pagaidām neizskatoties, ka uzstādījumi valstī nākamgad varētu mainīties. Vienīgi G.Ciglis cer, ka optimizācija neattieksies tikai uz pašvaldību, bet sāksies arī valsts iestādēs. “Pašvaldības, lūk, izšķērdē naudu, tāpēc vajadzīga optimizācija. Bet valstī viss ir labi? Tas ir galīgi šķērsām. Tāpēc arī cilvēkiem ir tāda attieksme pret varas struktūrām,” saka deputāts. Viņš atgādina, ka lielāko daļu pakalpojumu iedzīvotajiem sniedz tieši pašvaldības.

N.Audzišs saka: “Protams, pašvaldības budžets ir atkarīgs no valdības lēmumiem un likumiem saistībā ar nodokļu izmaiņām, sevišķi iedzīvotāju ienākumu nodokļa, kas ir galvenais finanšu resurss, tāpat mērķdotācijas, pašvaldībai jaunu pakalpojumu uzticēšana, sociālo maksājumu izmaiņas, algu palielinājumi utt. Budžetu ļoti sāpīgi ietekmē inflācija, kredītprocenti – tie ir ārējie faktori.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

FAKTI

● Gulbenes novada pašvaldības 2024.gada apstiprinātais budžets ir ar finanšu deficītu. Kopbudžetu veido 46 128 314 eiro, kur ieņēmumi ir 36 902 234 eiro, bet izdevumi – 45 419 338 eiro. Salīdzinot ar 2023.gada plānoto kopbudžetu, samazinājums ir par 2 856 546 eiro.

● Ir apstiprināts pašvaldības finanšu optimizācijas plāns, lai no Valsts kases varētu aizņemties 926 774 eiro, tas ir trūkstošais finansējums budžeta izdevumiem un finanšu vadībai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

AVOTS: GULBENES NOVADA PAŠVALDĪBA

#SIF_MAF2024 #stiprakopienastipravalsts

Projektu “Stipra kopiena – stipra valsts” līdzfinansē “Mediju atbalsta fonds” no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild “Dzirkstele”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (25)

  1. Samaziniet pašvaldības auto parka izmaksas, atstājiet tikai busiņus.Atņemt visiem priekšnieķeļiem pašvaldības vieglos auto, kurus izmanto kā privātos, brauc katru dienu uz mājām, piemēram Ranku u.t.t. Pašvaldības policija arī izmaksā vairāk kā 100 tūkst, atdeve minimāla.

    59
    3
  2. Jāiemācās saimniekot nevis izsaimniekot un pašiem labi uzdzīvot pa visām fāzēm. Arī darbinieku aizplūšana nebūt nav tikai atalgojums. Kur palicis cilvēciskais faktors? Vienam otram domes cilvēciņam stingri jāpārdomā sava komunikācija ar cilvēkiem, jāpārdomā, kadru izvēles jautājums, budžeta sabalansēšana, gribētu gan teikt izsaimniekošana. 17 tūkstošus nevajag, bet ķerties kāt kultūrai gan vajag un vēl kaut ko nolikvidēt.

    33
    1
  3. Vajag notrafarēt visus domes auto (tās būtu uzlīmes un nemaksātu dārgi), tad visi redzēsim, kur tās atrodas darba laikā un pēc darba laika.

    53
  4. Visi priekšnieķeļu auto ir zināmi, sociālā dienesta autiņš gadiem , katru dienu kursē Gulbene Ranka un citur. Super dzīve, ja var uz muļķīšu nodokļu maksātāju rēķina braukt kā ar savu autiņu un vēl saņemt algu. Caunīti, kad šī visatļautība beigsies?

    45
  5. Beidzot kāds prātīgs teikums par sporta organizatoriem no domes deputāta.Cik gadiem bij’ jāpaiet,lai domē saprastu,cik naudas var ietaupīt,likvidējot mākslīgi uztaisītus amatus.Cik gadus turpinājāt izšķērdēt naudu.Izrādās,tik ļoti Sporta pārvaldē nemīlētajam Gunāram Rubenim ir bijusi 💯 procenti taisnība.

    35
    3
  6. Un kāda,tad būs budžeta taupīšan uz pagastu pārvaldniekiem,ja alga tomēr būs 3000 eiro?
    Kaut kas te neiet kopā!

    14
  7. Muļķīgi domāt, ka kāds brauks uz jūsu ikdienas izsaukumiem, ja nebūs pašvaldības policijas. Tieši kārtību pilsētā nodrošina viņi.

    5
    12
  8. Kultūra tomēr arī kko sniedz sabiedrībai un pilsētā kkas notiek.
    Visu likvidēsim un vēl nebūs naudas nekam. Tas tāpēc, ka nav līdzsvara un katrs grib sev vairāk. Vai

    2
    8
  9. Sporta organizatorus jālikvidē. Un jāsāk ar pagastiem. Tur šo darbu tik un tā dara vietējie puiši un kopienas. Un tas ir gadiem.

    18
    1
  10. Samazinot pašvaldība cilvēkus,tad arī jūs naudas ietaupīsies.Berniem to baseinu nevajag arī tur naudu ietaupīs.Pašiem mazāk kafijas pašvaldibai jādzer par Valts naudu,katru gadu jūs pašvaldība algas pieliekiet sev.

    3
    1
  11. Varētu arī uz pilsētas svētkiem nemaksāt 10k vienai grupai par mūziku, kura ne visiem tīk.

  12. Vēl bez pašvaldības autoparka samazināšanas struktūrvienību priekšniekiem, ir opcija samazināt ievēlēto lemtnespējīgo deputātbrīnumu skaitu no 15 uz 9 , lai iet privātajā sektorā strādāt un parāda savu super kompetenci . Novadam, ar labi ja 15 tūkst.iedzīvotājiem, tik daudz liekēžu nevajag.

    14
  13. Acs! , labs piegājiens, vajag aplīmēt visus palīglīdzekļus ko tieši vai netieši sponsorē pašvaldība ierēdņiem, telefonus, degvielas apmaksas privātajiem auto utt.

  14. Vai ne bērniem,kuri spiesti palikt internāts tagad pa savām ēdienreizēm būs jāmaksā un vecākiem vai mati no galvas jāplēš nos lai to visu apmaksātu,ne ar to pamaz vēl ko piegriezīs,a sev negribat piegriezt ko….

    1
    3
  15. Pašvaldības policiju var samazināt. Neko nedara, uz iedzīvotāju zvaniem nereaģē.

    3
    2
  16. Citur jau strādā četras dienas nedēlā. Arī Gulbenē var samazināt darba dienu skaitu. Sociālā dienestā var samazināt vismaz kādus 5, lai pārējie strādā efektīvāk un pilnu darba dienu!

  17. Mamma. Par bērnu laišanu pasaulē ir jādomā pirms tam,nevis jāliek internātā,lai paēstu . Murgs. Kusties, mīļā,lai vari pabarot bērnus, nevis sēdi internātā. Mēs saviem bērniem visu pirkām. Tagad grib pie visa gatava.

    1
    2
  18. Neslēgtu skolas, nevajadzētu internātus. Mājās pabarot daudz lētāk un veselīgāk. Internātā bērns ar sausiņiem un konserviem iztiks? Ja nevarēs samaksāt par kolektīvo ēdināšanu. Vai arī uz nedēļu līdzi dos spaini ar zupu?

    2
    1
  19. Ko nu muldi. Agrāk bērni vasarās strādāja un par to internātā bija apmaksātas visas ēdienreizes.

  20. Jā,arī mēs strādājām un paši to nopelnījām. Bet skolai daudz bija jāpērk. Nevis no citu nopelnītās naudas. Tagad jau nu nav jāpaliek internātā. Visur nodrošina skolēnu autobusus. Raksti iesniegumu un lai bērns brauc. Jā,tie,kas jau turpina kaut kur studēt, tiem savādāk. Viņi ir tālu prom.

    1
    1
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.

casibom giriş casibom casibom giriş casibom giriş casibom casibom giriş casibom casibom giriş casibom giriş bahsegel casibom casibom giriş