Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens

Skābbarības paraugus izvērtē somu firmas speciālists

Latvijā skābbarības paraugu izvērtēšanā šogad piedalījās somu firmas “Kemira Chemicals Oy” skābbarības speciālists Harijs Mitinens.

Latvijā skābbarības paraugu izvērtēšanā šogad piedalījās somu firmas “Kemira Chemicals Oy” skābbarības speciālists Harijs Mitinens. Skābbarības vērtēšana Latvijā un Somijā nedaudz atšķiras, tomēr padomus ieteicams ņemt vērā.
Speciālists stāsta: – Labā skābbarībā jābūt no 13 līdz 17 procentiem (sausnā) kopproteīna. Ja tas ir augstāks, atgremotāji to izmanto nelietderīgi, palielinās slodze aknām un nierēm, līdz liekais slāpeklis tiek izvadīts. Lielākajā daļā skābbarības paraugu proteīna saturs ir no 11 līdz 15 procetiem un mazāks. Tātad zālāju botāniskais sastāvs ir slikts. Zālājus mēslo pieticīgi. Tie nav pļauti optimālajā laikā.
Ja skābbarībā neto enerģija laktācijā mazāka par 6,5 procentiem (minimālā robeža seši), tad govis nevar nodrošināt ar vajadzīgo enerģijas daudzumu, jo proteīnam un enerģijai jābūt sabalansētai. Ja viena no šiem elementiem nav vai ir par daudz, dzīvniekam rodas veselības problēmas un samazinās izslaukums.
Koppelnu saturs skābbarībā nav vēlams lielāks par astoņiem procentiem. Ja tas ir lielāks pļauta jau pāraugusi zāle vai tā vākta lietus laikā, kas neizslēdz iespēju, ka barībā iekļūs smiltis vai dubļi.
Skābbarības skābums ir saistīts ar sausnas saturu. Optimālais tās saturs ir 25 procenti. Tad skābumam jābūt ne lielākam par 4,2. Ja sausnas saturs lielāks, arī skābumam jābūt lielākam. Paaugstināts skābums negatīvi ietekmē skābbarības garšu un tās uzglabāšanu.
Pienskābei jābūt no viena līdz 2,5 procentiem. Ja tās skābbarībā ir vairāk, samazinās atgremotāju barības uzņemšanas spējas. Ja pienskābes saturs zems, tas norāda, ka barība jau bojāta vai sācies šis process. Etiķskābes daudzums nedrīkst būt augstāks par procentu dabīgi mitrā paraugā. Ja tās daudzums palielināts, tas nozīmē, ka barībā notikusi nepareiza fermentācija. Sviestskābes apjoms nevar pārsniegt 0,1 procentu. Tā parasti rodas barības paraugos ar zemu sausnas saturu.
Skābbarībā jābūt vismaz 2,5 procentiem kopcukura. Lielāko daļu cukura izmanto pienskābes baktērijas, lai notiktu pienskābās rūgšanas process.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.