Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Valmieras teātra Jaunajā zālē decembrī pirmizrāde Gunāra Priedes lugai “Zilā”

Foto: Līga Orleana

Uzsākta biļešu tirdzniecība uz decembra repertuāra izrādēm. 15. decembrī Valmieras teātra Jaunajā zālē Māras Ķimeles režijā pirmizrādi piedzīvos Gunāra Priedes luga “Zilā”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Gunārs Priede šo lugu uzraksta 1972. gadā dažu dienu laikā. Tā uzreiz nokļuva nevēlamo lugu sarakstā un pirmizrādi piedzīvoja 1973. gadā Igaunijā. 1976. gadā Māra Ķimele to pirmo reizi iestudē Latvijā uz Valmieras teātra skatuves, 2024. gadā režisore atgriežas pie šī stāsta un atkal Valmierā.

Ir notikusi baisa, alkohola izraisīta autoavārija. Bojā gājusi puse no ģimenes – tēvs, kurš bija pie stūres, un vecāmāte. Lai arī guvis ļoti smagas traumas, Juris un viņa mamma ir izdzīvojuši. Abi jau divus mēnešus, lai aizmirstu pārdzīvoto un dziedētu Jura smagās fiziskās traumas, dzīvo Gruzijas kalnos. Juri vajā zilās govs ciešais skatiens, kas avārijas brīdī uz viņiem lūkojās šosejas malā. Tas līdz šim paviegli dzīvojušajā jaunietī kaut ko atmodina. Viņš lūdz mātei sagādāt tautasdziesmu sējumus, par kuriem visi zina, bet izlasījis ir tikai retais. Eksistenciālā nošķirtībā ģimene risina smagus jautājumus par vainu, noklusēto un to, kā dzīvot tālāk.

“Izrāde par to, kā dzīve piespiež pagriezt spogulīti pašam pret sevi un ieraudzīt ko negaidītu. Caur aiziešanu, Juris savienojas ar savu būtību un galu galā – pats ar savu tautu, ar visu, kas nav aptaustāms tikai ar rokām. Mums ir arī garīgais mantojums. Es gribu taisīt šo izrādi par to, ka aiziešana nav beigas, bet augstākais punkts. Juris aiziet gaismā, viņš apskaidrojas un aiziet,” saka režisore Māra Ķimele.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izrādes radošajā komandā arī scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, komponists Toms Auniņš.

Lomās: Artis Jančevskis, Ieva Puķe, Anna Nele Āboliņa, Tālivaldis Lasmanis, Baiba Valante, Aigars Vilims, Māra Vīgante.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.

casibom giriş casibom bahsegel jojobet