Ceturtdiena, 25. decembris
Stella, Larisa
weather-icon
+3° C, vējš 3.58 m/s, R vēja virziens

Piedāvā jaunus produkcijas veidus

Akciju sabiedrība “Rankas piens” piena produktu cienītājus pārsteidz ar jauniem produkcijas veidiem.

Akciju sabiedrība “Rankas piens” piena produktu cienītājus pārsteidz ar jauniem produkcijas veidiem. Šoreiz tas ir “Baltais biezpiena siers” ar rozīnēm un ķimenēm, kā arī “Piebalgas pikantais krējums” “Čipolino”” ar sauso garšvielu piedevām un baravikām.
“Izmēģinām dažāda veida piedevas, lai pircēji varētu izvēlēties. Dažkārt no kādas atsakāmies, jo apzināmies, ka specifiskā garša var patikt nelielai daļai cilvēku,” stāsta akciju sabiedrības “Rankas piens” Rankas pienotavas ražošanas tehnologs Jānis Vanags.
Piedevas un maisījumus piedāvā dažādas firmas. Tehnologs domā, ka Latvijā zemnieki lielākā platībā varētu audzēt, piemēram, dilles, tās kaltēt un realizēt piena pārstrādes uzņēmumiem. Pieprasīti ir ne tikai svaigi augļi un ogas, bet arī žāvēti augļi. Piemēram, rīsu krēmus “Peciņa” ražo ar Latvijā audzētu upeņu, dzērveņu un melleņu piedevām. Dzērvenes ir arī viena no rudzu maizes krēma sastāvdaļām. Gardēži var izgaršot 12 veidu augļu – ogu jogurtus. Tikai Rankas pienotavā vien dažādā fasējumā izgatavo 98 piena produktu veidus.
“Produkcijas ražošanas apjomu nosaka pieprasījums. Piemēram, ik dienas uz lielveikaliem Rīgā nosūtām apmēram 20 kastes ar “Piecgraudu diētisko jogurtu”. Īpaši pieprasīts ir saldais. Priecājamies, ka izdevies šo produktu “iekustināt”. Vairāk varētu ražot arī nesaldo, kas būtu piemērots diētisko produktu cienītājiem, bet jogurtam pievienojam “dzīvus” graudus, kas, ilgāk atrodoties mitrā vidē, piebriest un maina produkta garšu,” stāsta J.Vanags. Pieprasījums pēc kūpinātajiem sieriem palielinoties pavasarī un vasarā, sākoties atpūtas sezonai un izbraukumiem zaļumos, kā arī pirms Līgosvētkiem.
“Vidēji gadā pirms Jāņiem realizējam 50 tonnu “Jāņu siera” ar ķimenēm. Pārējā laikā vidēji mēnesī apmēram tonnu mazo siera rituļu,” rēķina tehnologs. Produkciju no Rankas nogādā vairumtirdzniecības bāzēs, kas savukārt slēdz līgumus ar tirdzniecības uzņēmumiem. J.Vanags stāsta, ka, piemēram, “Krievijas” sieru iecienījuši Latgales novada ļaudis, bet neapgūta zona esot Kurzeme.
Piensaimnieki apzinājuši, kādā fasējumā pircēji produkciju izvēlas labprātāk. Izrādās, ka ne vienmēr viņiem tīk vairākus kilogramus smags siera ritulis, tāpēc pēdējā gada laikā sierus fasē šķēlītēs, standziņās un tamlīdzīgi. Latvijā tikai Rankas un Trikātas pienotavā ražo pikanto rokfora sieru. Rancēnieši to piedāvā dažādā fasējumā. J.Vanags uzskata, ka piensaimnieku uzdevums ir dažādot produkciju, ļaujot pircējiem izvēlēties.
“Produkcijas kvalitāti ietekmē pārstrādei nodotais piens, ko savāc Gulbenes, Cēsu, Balvu, Alūksnes, Valkas un nedaudz arī Madonas rajonā. Tikai Rankas pienotavā ziemas mēnešos vidēji dienā pārstrādā 18, bet vasaras sezonā – 40 tonnu piena,” stāsta J. Vanags.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.