● 300 gramu ķirbja mīkstuma,
● 250 gramu mannas,
● 250 mililitru kefīra,
● 250 gramu cukura,
● 100 mililitru ūdens,
● 1 citrons,
● 30 gramu kokosriekstu skaidiņu,
● 10 gramu sviesta,
● 1,5 tējkarotes cepamā pulvera.
KĀ IZMANTOT Halovīna svētkiem izgrebtā ķirbja mīkstumu? Jācep gardi kēksiņi vai pīrāgi. Protams, arī pamatēdienam vai zupai lielā oranžā oga lieliski noder. Apmēram stunda būs nepieciešama, lai izceptu šādu mitro ķirbju pīrāgu ar citronu aromātu un kokosriekstu skaidiņām.
Ķirbjus sarīvēju uz rupjās rīves. Bļodā tiem pievienoju mannu, kefīru un 150 gramu cukura. Masu rūpīgi samaisīju un atstāju, lai manna uzbriest, vismaz 15 minūtes. Citronu nomazgāju un apsusināju, tam norīvēju dzelteno miziņu un no mīkstuma izspiedu sulu.
Pēc uzbriešanas mīklai piekaisīju cepamo pulveri un citrona miziņu. Vēlreiz visu rūpīgi samaisīju. Mīklu izlīdzināju ar sviestu ietaukotā apmēram 20 x 20 centimetru veidnē un cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz vidū iedurts koka irbulītis bija sauss, –
apmēram 35 minūtes.
Katliņā iebēru atlikušos 100 gramus cukura, pielēju 100 mililitru ūdens un apjaucot vārīju uz mazas uguns, līdz cukurs bija izkusis. Tad iemaisīju citronam izspiesto sulu un katliņu no plīts noņēmu.
Gatavo ķirbju kūku sadurstīju ar koka irbulīti un vienmērīgi pārlaistīju ar karsto citronu sīrupu. Mazliet to atdzesēju un pārkaisīju ar kokosriekstu pārslām. Pīrāgu pilnībā atdzesēju un tad sagriezu gabaliņos.
- Brigita Skaistkalne
Reklāma