● 600 gramu ķirbja mīkstuma,
● 150 gramu sarkano lēcu,
● 1 burkāns,
● 1 sīpols,
● 1 ķiploka daiviņa,
● 20 mililitru olīveļļas,
● 1 litrs buljona vai ūdens,
● muskatrieksts, sāls.
VIENKĀRŠU ĶIRBJU ZUPU, pieliekot dažādas garšvielas, pat tās, ko izmantojam pīrāgam, varam izvārīt aromātisku un garšīgu. Ja šo virumu gatavosim dārzeņu buljonā, to varēs baudīt arī vegāni.
Smalki sagriezu sīpolus, liku tos katlā ar biezu dibenu, pielēju olīveļļu un pievienoju sasmalcinātus ķiplokus. Te der klāt arī kāds garšvielu maisījums. Visu apcepu uz vidējas uguns vairākas minūtes, tad pieliku sarīvētus burkānus un cepu vēl dažas minūtes. Nu bija kārta gabaliņos sagrieztiem ķirbjiem. Ja izmantojam nevārītas sarkanās lēcas – tās nav nepieciešams pirms vārīšanas izmērcēt un izvārās ātrāk -, jāpieber arī tās. Šoreiz izmantoju konservētās, tādēļ tās pievienoju īsi pirms zupas gatavības. Buljonu, šoreiz izlīdzējos ar pasterizēto vistas buljonu no veikalā iegādātās mazās burciņas – gan pielēju. Ja buljona nav, derēs arī ūdens. Uz smalkās rīves pierīvēju nedaudz muskatrieksta, piemetu mazliet sāls un uz nelielas uguns vārīju zupu gandrīz pusstundu, tad pievienoju konservētās lēcas un vēlreiz visu uzvārīju.
Biezzupu cienītāji droši vien vēlēsies zupu sablendēt līdz krēmveida konsistencei. Taču daļai maltītes baudītāju patīk redzēt un sajust, kas ir ēdiena sastāvā, tāpēc varam arī pusi zupas sablendēt, bet pusei dārzeņus atstāt gabaliņos. Vēsajam laikam noderīgi un garšīgi būs šā vai tā.
- Brigita Skaistkalne
Reklāma