Atceroties bērnību, teju katram noteikti ienāk prātā kāds
ēdiens, kurš nešķita pārāk vilinošs, tomēr vecāki uzstāja
uz tā veselīgumu. Pieaugot daudzas veselīgās lietas iemācāmies
novērtēt, tomēr ir arī produkti, kurus nepelnīti aizmirstam. Viens
no tiem noteikti ir hematogēns.
Nav noslēpums, ka mūsdienās cilvēkus aizvien
vairāk skar hroniskas slimības, kuras arī ietekmē cilvēka imunitāti
un pašsajūtu. Viena no šādām hroniskām slimībām ir anēmija
jeb mazasinība, kuras pamatā ir dzelzs nepietiekamība organismā.
Simptomi, kuri liecina par dzelzs nepietiekamību, ir, piemēram, pastāvīgs
nogurums, vājums, grūtības koncentrēties, galvassāpes. No šīm
problēmām cieš gandrīz katrs trešais pasaules iedzīvotājs, bet
īpaši aktuāli anēmijas simptomi ir grūtniecēm un bērniem. Slimības
simptomu pamatā lielākoties ir nepietiekams un nesabalansēts uzturs.
Tomēr, ieviešot hematogēnu ikdienas uzturā, iespējams veiksmīgi
palielināt un līdzsvarot dzelzs rezerves asinīs, uzlabot hemoglobīna
līmeni, iegūt vispārēju organisma tonusu un enerģiju.
Hematogēns, maskējies aiz saldās garšas un šokolādes
batoniņa formas, var šķist nedaudz maldinošs, tomēr hematogēns noteikti ir jāuztver vairāk
kā uztura bagātinātājs, nevis kā kārums. Hematogēns lieliski
palīdz atjaunot dzelzs līdzsvaru organismā, jo tā būtiskākā sastāvdaļa
ir albumīns, kas ir galvenais dzelzs avots un savas dabīgās izcelsmes
dēļ organismam ir viegli asimilējams. Tāpat hematogēns satur arī
aminoskābes, folskābi, B grupas vitamīnus un vitamīnu C, kas nodrošina
dzelzs uzsūkšanos. Turklāt hematogēna gatavošanā tiek izmantots
arī kondensētais piens, kura saturā atrodas kalcijs un vitamīni.
Tā kā pie normāla veselības stāvokļa
ieteicamā dienas deva dzelzij ir 18 miligrami, divas tāfelītes
hematogēna var nodrošināt teju 55% no nepieciešamās dzelzs dienas
devas pieaugušiem cilvēkiem (pārējā deva uzņemama ar sabalansētu
pārtiku). Uzmanīgākiem ar hematogēna lietošanu jābūt cukura diabēta
slimniekiem, jo hematogēns satur cukuru un glikozes sīrupu, tomēr
1-2 gabaliņus dienā ēst var bez uztraukuma. Hematogēns ir lielisks aizvietotājs šokolādei.
Pēdējos gados hematogēns pieejams arī ar īpašiem garšas
pastiprinātājiem, kas gan raisījis cilvēkos šaubas par to,
vai šīs vielas nepadara hematogēnu neveselīgu un pārlieku ķīmisku.
Tomēr farmaceite šo uzskatu atspēko, jo hematogēns joprojām tiek
ražots, izmantojot oriģinālo receptūru, turpretī tehnoloģiju attīstība
ļāvusi kvalitātei tikai augt. Patlaban Latvijā iegādājami divu
ražotāju hematogēni – „Hematogenas Vita +”, kurš tiek piedāvāts
ar klasisko garšu, glazūru un linsēklām, kas papildināts ar vitamīnu
B12 un folskābi, līdz ar to īpaši ieteicams grūtniecības pirmajos
mēnešos, kā arī „Hematogen Imuno” ar ingveru, kas būs lielisks
palīgs saaukstēšanās gadījumos, kā arī noderīgs savu tonizējošo
un enerģētisko īpašību dēļ. Tāpt pieejams arī „Hematogēns”
ar aprikozēm, plūmēm un zemesriekstiem. Pat
ja garšas pastiprinātāju pievienošana rada aizdomas par produkta
veselīgumu, pārbaudot produkta sastāvu, ikviens var pārliecināties,
ka hematogēns nesatur kaitīgās E vielas.